Proiectul a fost aprobat. Credite bancare negarantate prin gaj în volume mai mari pentru populație şi companii

Pornind de la condițiile actuale existente pe piață și propunerea înaintată de unele bănci, Banca Naţională a Moldovei (BNM), în luna februarie 2015, a venit cu un proiect de modificare şi completare a Regulamentului cu privire la clasificarea activelor şi angajamentelor condiționale.

În acest proiect se propunea de a majora plafonul creditului care nu este garantat prin gaj sau prin alte mijloace, iar cadrul ședinței Consiliului de Administrare al BNM, proiectul dat a fost aprobat.

Sub incidența acestei modificări cade creditul de consum pentru persoane fizice, cu majorarea plafonului de la 30 mii lei la 100 mii lei şi creditul acordat persoanei juridice, persoanei fizice care practică activitate de întreprinzător, precum și persoanei care practică activitate profesională de avocat sau notar, cu majorarea plafonului de la 100 mii lei la 500 mii lei.

În aşa mod, BNM liberalizeze accesul la finanțare a persoanelor fizice şi juridice care nu dispun de gaj pentru a putea beneficia de credite bancare, cât şi pentru a înștiința că încrederea față de debitori a crescut în sistemul bancar.

Modificările vor intra în vigoare la o lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, pentru a permite băncilor o perioadă de grație pentru implementare.

Sursa: Wall Street Moldova / Banca Naţională a Moldovei

fondul de garantare a creditelorJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.