Siguranța băncilor moldovenești, amenințată de interese ascunse

După intrarea în proces de lichidare a trei bănci devalizate din Republica Moldova, organismele internaționale au atenționat de mai multe asupra vulnerabilității sistemului bancar ca urmare a acționarilor dubioși și tranzacțiilor obscure. Ulterior, Banca Națională a Moldovei (BNM) a blocat două pachete de acțiuni de la două cele mai mari bănci, însă instituțiile financiare continuă să fie amenințate de interesele din partea politicului. Este opinia lui Victor Ursu exprimată în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”.

Cele trei mai mari bănci Moldova-Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank, care dețin peste 60% din totalul activelor pe sistemul bancar sunt în continuare sub supravegherea specială, iar BNM susține că activitatea băncilor nu este afectată. Or, la una din bănci, Victoriabank avem ponderea creditelor dubioase de 25% din total.



S-au dat credite compromise persoanelor afiliate. Or, BNM face prea puțin pentru credibilitatea sectorului bancar după jaful miliardului. La insistența FMI și a partenerilor de dezvoltare s-a impus transparentizarea acționarilor băncilor moldovenești pentru aflarea beneficiarului final. Observăm că BNM acționează arbitrar în condițiile în care Consiliul de Administrație de la Victoriabank a devenit funcțional abia în vara anului 2016 după ce din 2014 banca nu a avut un consiliu printr-o decizie judecătorească. Un nou consiliu format din şapte membri a fost ales abia în octombrie 2015 în cadrul unei şedinţe extraordinare a acţionarilor, iniţiată de BERD. Acesta însă a rămas nefuncţional în condiţiile în care trei membri aleşi nu au depus documentaţia necesară pentru a fi aprobată de către BNM.

Este lesne de înțeles că se acționează arbitrar în condițiile în care la celelalte două bănci Moldindconbank și Moldova-Agroindbank, BNM a blocat pachete semnificative de acțiuni cu argumentul că acționarii acționează concertat. La cea dintâi este vorba de 60% iar la Moldova-Agroindbank de 40%, acțiuni care ar fi deținute indirect de către omul de afaceri, Veaceslav Platon. BNM a anunțat triumfalist că a rezolvat problema acțiunilor că el sunt scoase la vânzare și activitatea băncilor nu este afectată.

În cazul falimentului vreunei bănci din Republica Moldova există un fond de garantare a depozitelor persoanelor fizice. În prezent fondul are 339,1 milioane de lei, banii sunt suficienți pentru a acoperi 57 de mii de depozite în valoare de 6000 de lei. Fondul garantează plasamentele în monedă națională și în valută străină deținute de rezidenți și nerezidenți persoane fizice în băncile autohtone. Pentru comparație, în UE fondul de garantare a la depozitelor este de 100 mii de euro. În prezent soldul total al depozitelor în lei la termen este 18,3 miliarde de lei (+16,5%), iar cele în valută străină se cifrează la echivalentul a 15,7 (-5%) miliarde de lei.





Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.