Sveatoslav Mihalache: Stați cât mai departe de piața valutară. Participanții sunt în așteptarea majorării ratei de refinanțare a F.E.D-ului

Sveatoslav Mihalache, doctor în economie şi director al Alpha Invest, pe pagina sa de facebook a anunţat că, pe 15 decembrie a început ședința planificată a F.O.M.C. ( Federal Open Market Committee ), la care se va examina politica monetară a celei mai importante economii din lume, pentru următoarele luni, iar pe data de 16 decembrie, la ora 20.00 (ora Bucureștiului ), va fi anunțată decizia de majorare sau de păstrare a ratei de refinanțare actuale.

Mihalache consideră că, majoritatea participanților sunt în așteptarea majorării ratei de refinanțare a F.E.D-ului ( Banca Centrală a S.U.A), de la 0,25% până la 0,5%. Există un pericol major de provocare a turbulențelor pe piețe în acel moment, în care așteptările participanților vor fi zdrobite.

Pentru a prognoza viitorul este necesar de a cunoaște ciclurile economice din trecut, în ce condiții se afla economia S.U.A. și cea mondială. Situația actuală este diferită față de cea din trecut, când F.E.D a purces la înăsprirea politicii monetare.

F.E.D.-ul se pregătește de a începe ciclul de majorare a ratei în acel moment, în care tempourile creșterii PIB-ului și inflației sunt extrem de slabe/nesigure. Din punct de vedere istoric, F.E.D.-ul începea majorarea ratei atunci când tempoul de creștere a PIB-ului era de 5%/an, iar, în acest moment, creșterea constituie 3%/an. Inflația exprimată prin indicele prețului de consum era în jurul a 3%/an, iar indicele consumului individual era mai mare de 2%.

Este logic de a majora rata în perioada când profiturile corporative sunt în creștere, dar nu în momentul scăderii. Dacă ne referim la productivitate, apoi este alogic de a majora rata în momentul când indicele activității antreprenoriale (Institute of Supply Management) se află sub 50 de puncte ( frontiera care desparte creșterea de scădere).

F.E.D-ul examinează posibilitatea de a majora rata când prețul la materii prime este în scădere. Din această cauză companiile americane de extracție au o rentabilitate foarte mică. Majorarea ratei va influența atât asupra scăderii prețului la petrol, cât și asupra rentabilității acestor companii.

În trecut situația economiei mondiale influența decizia F.E.D. Au existat precedente ca F.E.D. să majoreze rata atunci când economia mondială se confrunta cu o creștere economică şubredă, când inflația globală riscă să se transforme în deflație? Să nu uităm că pe balanța F.E.D.-ului sunt active în sumă de 4,5 trilioane de $, cumpărate în perioada stimulării cantitative a economiei.

Mihalache menţionează că, multe sectoare din economia S.U.A. se dezvoltă rapid. Situația de pe piața muncii este pozitivă (șomaj acceptabil de 5%), care generează venituri pentru persoane implicate în câmpul muncii. Sectorul serviciilor este într-o creștere explozibilă. Automobilele se vând bine.

Dacă F.E.D. va începe înăsprirea politicii monetare, va fi un episod atipic, iar înțelepciunea acestei decizii puțin probabil o vom găsi în cărțile de economie care adună praf pe raft. Oricum, politica monetară de înăsprire va fi diferită de cele din trecut. Presupun că, majorările vor fi făcute cu „pași de melc”.

Anterior, Sveatoslav Mihalache în articolul „Cuplați centurile de siguranță! Intrăm în zona de turbulențe!” a reușit să identifice nivelurile de rezistență pentru deprecierea monedei naționale față de dolarul american pentru o perioadă de 3-6 luni, prin combinarea analizei fundamentale cu cea tehnică:

Nivelurile de rezistență pentru perechea valutară USD/MDL

  1. USD/MDL = 19,75 (piața se află în imediata apropiere de acest nivel, această barieră va fi ușor distrusă);
  2. USD/MDL = 22.25;
  3. USD/MDL = 24,50 ( nivel pivot);
  4. USD/MDL = 28,10 ( riscuri foarte mari să ajungem la acest nivel în primele luni ale anului 2016).

Nivelurile de rezistență pentru perechea valutară EUR/MDL

  1. EUR/MDL = 22.70;
  2. EUR/MDL = 24,45;
  3. EUR/MDL = 26,95 (nivel pivot);
  4. EUR/MDL = 29,50.

Stați cât mai departe de piață valutară, în aceste zile doar persoane cu experiență și participanți activi ai pieței valutare pot să-și asume riscurile turbulențelor, a recomandat Mihalache.

Autor: Sveatoslav Mihalache, doctor în economie, director al Alpha Invest


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.