Veniturile statelor OPEC au scăzut sub 1.000 de miliarde de dolari pentru prima dată după 2010

Statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au câștigat anul trecut mai puţin de 1.000 de miliarde de dolari din exporturile de petrol, o premieră în ultimii cinci ani, o dovadă a modului în care scăderea preţului ţiţeiului afectează țările care se bazează pe vânzarea de petrol pentru finanţarea economiei, transmite Bloomberg.

Potrivit raportului anual al OPEC publicat marţi, cele 12 state membre au câștigat în 2014 suma de 993,3 miliarde de dolari din exporturile petroliere, cu 11% mai puţin decât suma de 1.100 miliarde de dolari înregistrată în 2013. De asemenea, balanța contului curent combinată a celor 12 state a scăzut cu 35% până la 273,6 miliarde de dolari, în condiţiile în care declinul exporturilor a fost însoţit de o creștere a importurilor.

Scăderea veniturilor scoate în evidenţă problemele provocate statelor membre OPEC de decizia de a menţine producţia la un nivel ridicat într-un moment în care există o superofertă de petrol pe piaţă. La ultima reuniune ministerială din data de 5 iunie, OPEC a decis să menţină plafonul oficial de producţie al cartelului la 30 de milioane de barili pe zi.

Având în vedere prețurile scăzute din prima jumătate a anului, un alt an cu venituri mai mici de 1.000 de miliarde de dolari este posibil„, a declarat analistul ING Bank, Hamza Khan. Potrivit acestuia, impactul asupra finanţelor guvernamentale ale unor state membre OPEC ar putea fi contracarat prin creșterea producţiei şi investiţii străine directe.

Preţul ţiţeiului și-a revenit în acest an, după ce s-a redus la jumătate anul trecut, urcând de la un minim de 45 de dolari per baril în ianuarie la 64,43 de dolari pe baril miercuri.

Agenţia Internaţională a Energiei a avertizat că dacă OPEC menţine producţia la nivelul actual până în trimestrul al treilea, producţia de petrol va depăşi cererea pentru cea mai lungă perioadă din ultimele trei decenii. Potrivit calculelor Bloomberg, aproape toate statele membre OPEC nu câștigă suficient de pe urma preţurilor actuale la petrol pentru a-și echilibra bugetele.

sursa: agerpres.ro

In this article


Join the Conversation

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.