Vezi când BNM va veni cu inițiativa de a reglementa piața criptovalutară

Statutul pieței criptovalutare în Republica Moldova este un tabu, pe când țările din întrega lume, discută, recunosc sau interzic utilizarea criptomonedelor.

Cei drept, Banca Națională a Moldovei (BNM) a venit cu trei comunicate în diferite perioade de timp, prin care avertizează populația despre riscurile la care se pot expune prin utilizarea criptomonedelor:

Echipa ”EDUFIN” s-a folosit de ocazia organizării de către BNM a unui interviu cumulativ cu Guvernatorul, dl Sergiu Cioclea, și a pus o întrebare legată de reglementarea criptovalutară:

„La ce etapă se află elaborarea reglementării criptovalutare în Republica Moldova care ar permite utilizarea criptovalutei în cadrul legii și în siguranță?”

Dl Sergiu Cioclea a răspuns în felul următor la această întrebare:

„Profit de această ocazie ca să amintesc publicului larg că așa-zisele „criptovalute”, numite și „monede virtuale”, „criptomonede” sau „monede criptate” nu sunt de fapt monede, ci active virtuale, electronice dacă vreți, fără nicio acoperire reală sau vreo garanție din partea autorităților publice și băncilor centrale. Acestea sunt utilizate preponderent în scopuri speculative și implică riscuri majore pentru utilizatori, printre care riscul de a pierde sumele investite și de a fi implicat în acțiuni de spălare a banilor și finanțarea terorismului, ținând cont de caracterul anonim al contrapărților. Această abordare este susținută de majoritatea țărilor dezvoltate și din regiune. Deși activitatea privind emiterea și tranzacționarea criptovalutelor nu este supusă reglementării și supravegherii de către băncile centrale, aceasta cade sub incidența conformității fiscale și respectarea legislației referitor la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Dacă fenomenul de tranzacționare a monedelor virtuale va lua amploare în rândul cetățenilor noștri sau dacă legislația internațională în domeniul combaterii spălării banilor și finanțării terorismului va deveni mai restrictivă, BNM va veni cu inițiative de reglementare a criptovalutelor pe teritoriul Republicii Moldova.”

Echipa ”EDUFIN” îi mulțumește Guvernatorului pentru răspuns, dar în același timp atenționează că ar fi bine de reglementat această piață la timpul potrivit, de către BNM sau de alte structuri competente, deorece nimeni nu va putea depista când ”fenomenul de tranzacționare a monedelor virtuale va lua amploare în rândul cetățenilor noștri”, dar pierderile care sunt și vor fi suportate de cetățenii noștri, mai ales în lipsa educației financiare necesare, va avea un efect dezastruos.

Reglementarea este necesară în scopul protejării celor care investesc și impunerea ”regulilor de joc” pentru cei care prestează servicii de intermediere. Existența unui cadrul legal ar putea permite dezvoltarea tehnologiei blockchain în Republica Moldova și evidențierea țării pe plan internațional.



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.