5 cariere pe care nu merită să le urmezi pentru bani

Locul de munca reprezinta una dintre cele mai importante alegeri din viata si nu rar carierele in anumite domenii pur si simplu nu se justifica atunci cand salariul este raportat la nivelul de stres specific postului, la cerintele necesare sau pur si simplu la cat de captivant este respectivul job. Wall-street.ro a selectat cinci cariere unde, in general, beneficiile salariale nu ajung sa compenseze celelalte aspecte negative.

Industria textila

*Salariu mediu net: 1.561 lei/luna

Salariile mici, “raritatea” cartilor de munca si conditiile de lucru toxice la propriu sunt principalele argumente impotriva unui job in industria textila. Chiar daca salariile din sector au crescut treptat in ultimii ani, acest lucru s-a datorat majorarii salariului minim pe economie si mai putin evolutiei pietei muncii. Potrivit INS, peste 200.000 de romani lucreaza in aceasta industrie.

Industria textila si a confectiilor din Romania a suferit un declin in ultimii ani, iar singurul sector care s-a dezvoltat a fost cel al productiei de tip lohn, caracterizata in principal prin forta de lucru ieftina si personal necalificat sau cu pregatire slaba. Productia de tip lohn este reprezentata in Romania de companiile straine care aleg sa-si deschida fabrici de productie si sa realizeze confectii pe plan local pentru ca ulterior sa le exporte pentru comercializare in afara granitelor.

Invatamant

Salariu mediu net: 1.962 lei/luna

Invatamantul a fost mereu o problema pentru guvernele din ultimii 26 de ani, protestele de strada si grevele determinate de subfinantarea sectorului devenind aproape o normalitate. Cu un salariu brut de circa 1.500 lei pentru un profesor debutant si un salariu mediu net de 1.962 lei in sector, invatamantul devine o meserie pe cate de nobila, pe atat de lipsita beneficii financiare… in ciuda lunilor de concediu din perioada de vara.

Constructii

Salariu mediu net: 1.470 lei/luna

Firmele de constructii sunt permanent in cautare de muncitori, asa ca un job in domeniu este usor de gasit. Avand insa in vedere ca in general sunt cautati muncitori necalificati, salariul mediu este pe masura: 1.470 lei net.

Pe langa lefurile mici, un loc de munca in constructii are toate sansele sa afecteze sanatatea angajatilor, in special a celor care lucreaza timp de foarte multi ani in acest domeniu. Mai mult decat atat, o statistica realizata in SUA arata ca 18% din decesele la locul de munca (in sectorul privat) au loc in constructii. Pentru Romania nu exista o astfel de statistica.

Sanatate

Salariu mediu net: 1.970 lei/luna

Medicii si personalul din sanatate au in general un program neregulat, lucreaza ore suplimentare si nu rar au viata altor persoane in propriile maini. Daca adaugam la aceste lucruri anii de studii necesari, conditiile de munca proaste specifice spitalelor romanesti de stat, precum si salariile mici, vom obtine reteta perfecta pentru unul dintre job-urile cele mai nesatisfacatoare din punct de vedere financiar.

Recent au aparut informatii potrivit carora Guvernul Ciolos lucreaza la o Ordonanta de urgenta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, a carei aplicare ar putea impinge salariul minim de baza al unui medic primar la 3.459 lei/luna, in vreme ce salariul maxim ar putea ajunge la 8.000 lei/luna in cazul unui medic legist.

Transporturi terestre (soferi)

Salariu mediu net: 1.672 lei/luna

Salariile soferilor in Romania variaza foarte mult in functie de compania sau institutia pentru care lucreaza. Cele mai mari salarii ajung sa depaseasca 1.700 euro (7.600 lei) in cazul soferilor profesionisti, cu experienta, care transporta marfa in afara tarii sau care conduc autocare ce opereaza curse pe destinatii externe. Pentru a obtine insa aceste sume soferii renunta la o buna parte din viata personala si in acelasi timp nici nu se pot lauda cu un job foarte captivant. Totusi, o leafa de 1.700 euro rivalizeaza cu salariile pe care soferii Parlamentului European le primesc la angajare.

Sursa: wall-street.ro



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.