„FinComBank” S.A. a decis volumul acţiunilor care vor fi achiziţionate ca acţiuni de tezaur

Organul executiv al „FinComBank” S.A. anunţă într-un comunicat că Adunarea Generală a Acţionarilor care a avut loc la 27 octombrie 2014, a hotărât volumul acţiunilor care vor fi achiziţionate ca acţiuni de tezaur din acţiunile total emise de Bancă şi aflate în circulaţie.

Conform anunţului, volumul acţiunilor propusă pentru achiziţionare este de 7,94% din acţiunile proprii, ce constituie 104.434 acţiuni din 1.315.442 acţiuni total emise de Bancă.

Preţul propus pentru această cumpărare a fost determinată de o companie independentă de evaluare conform legislaţiei şi constituie 287,26 lei per acţiune.

Considerăm că preţul propus este  destul de bun, prin faptul că:

  • Dacă e să comparăm cu preţul de bilanţ al acțiunii de 289,76 lei per acţiune, calculat după Bilanţul contabil al Băncii din septembrie 2014, atunci preţul de achiziţionare este mai mic cu 2,5 lei per acţiune;
  • Dacă e să comparăm cu ultimul preţ de tranzacţionare la Bursa de Valori a Moldovei  de 120 lei per acţiune, format în octombrie 2013, atunci preţul de achiziţionare este mai mare cu 167,26 lei per acţiune;
  • Dacă e să comparăm cu preţul nominal, care este de 100 lei per acţiune, atunci preţul de achiziţionare este mai mare cu 187,26 lei per acţiune.

Ultimele tranzacţii cu acţiunile Băncii la Bursa de Valori a Moldovei au avut loc în luna octombrie 2013 iar la moment în sistemul bursei nu este nici o acţiune a Băncii expusă la vânzare.

Această tranzacţie de achiziţionare va avea loc la Bursa de Valori a Moldovei prin intermediul unei oferte publice după ce va fi înregistrată la Comisia Naţională a Pieţei Financiare.

Acţiunile achiziţionate de Bancă vor deveni acţiuni de tezaur, care nu vor constituie capitalul propriu al Băncii, nu va acorda dreptul la vot în Adunarea Generală a Acționarilor, dreptul la primirea dividendelor şi a unei părți din bunurile Băncii în cazul lichidării acesteia.

Motivul acestei achiziţii nu a fost declarat, dar, în mare parte, societățile pe acțiuni merg la acest pas pentru a susține creșterea prețului acțiunilor pe piaţa bursieră sau pentru a micșora capitalul statutar.

În cazul dat, este posibil că, prin această metodă se încearcă o consolidare a acțiunilor, fiind achiziționate de la acționarii minoritari şi vândute apoi unui singur acționar.

 



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.