Motivele și efectele evoluției prețului la țiței

Prăbușirea uimitoare a prețurilor petrolului a fost, fără îndoială, una dintre știrile de top în 2014 și va rămâne o temă majoră pentru investitori și în 2015. Prețul petrolului este acum la jumătate din cât era acum 52 de săptămâni.

În prima săptămână a acestui an, scăderea cotației petrolului a continuat pe aproape toate piețele internaționale cu toate că, miercuri, datele săptămânale privind rezervele de țiței din SUA au arătat o scădere surpriză în stocurile de petrol ale Americii. Datele au arătat o scădere de 3,1 milioane de barili, mai mare decât se așteptau analiștii dar, de asemenea, au arătat și că producția de petrol din SUA a crescut din nou, la 9.132 milioane de barili pe zi, la egalitate cu cea mai mare producție realizată în mai mult de trei decenii.

Iată câteva motive pentru scăderea dramatică a prețului petrolului :

Petrolul de Șist

Este imposibil să discutăm despre scăderea prețului la petrol fără să luăm în calcul creșterea ofertei de petrol. Prețurile mari ale petrolului din ultimii ani au încurajat dezvoltarea tehnologiei fracturării hidraulice care în timp a creat o creștere susținută a extragerii petrolului mai ales în Statele Unite ale Americii care, vor deveni în următoarea perioadă unul dintre cei mai mari exploatatori mondiali de petrol sub formă lichidă și produse conexe, cum ar fi etan și propan. Astfel a crescut mult numărul de barili exploatați, punând presiune pe preț.

Războiul prețului

Pe lângă SUA, alți producători majori și-au mărit capacitatea de producție a petrolului creând astfel o concurență acerbă între producătorii de petrol. OPEC a decis să nu își reducă capacitatea de producție în ceea ce mulți strategi văd o luptă a prețului menită să scoată din joc extragerea de petrol din șisturi bituminoase precum și alte tehnologii costisitoare. În noiembrie 2014 cartelul OPEC a optat pentru păstrarea capacităților actuale de producție punând astfel presiune pe prețul petrolului menținând oferta la cote deja ridicate.

„Acest lucru face puțin probabilă orice revenire a prețului petrolului, mai ales că noi cantități suplimentare din Libia și nordul Irakului vor fi disponibile pe piață ” declara Carsten Fritsch, analist al piețelor de mărfuri la Commerzbank în Frankfurt.

În 22 decembrie, ministrul petrolului din Arabia Saudita, Ali al-Naimi, a declarat că OPEC nu își va reduce producția de petrol nici dacă prețul petrolului va ajunge la 20 dolari pe baril.

Scăderea Cererii

După toate acestea, există partea cealaltă a ecuației cerere-ofertă. Încetinirea creșterii economice a Chinei și scăderea însemnată a economiei europene au creat bazele unei scăderi în nevoia mondială de petrol.

OPEC, în raportul său lunar pentru luna decembrie, prognozează că cererea de petrol ar scădea la 28,9 milioane de barili pe zi în acest an față de 29,4 milioane de barili pe zi în 2014.

Agenția Internațională a energiei a revizuit în decembrie 2014 prognoza pentru creșterea cererii globale de petrol în 2015 cu 230.000 de barili mai puțin pe zi, la o creștere de numai 900,000 de barili pe zi. „Cererea trebuie să primească un impuls ajutată de căderile prețurilor petrolului, care au avut deja loc” a declarat Julian Jessop, economist la Capital Economics.

Disiparea temerilor geopolitice

Prețul petrolului a crescut în prima jumătate a anului 2014 fiind influențat parțial de tensiunile geopolitice din jurul anexării Crimeei de către Rusia, războiul civil din Siria și avansul înregistrat de militanții sunniți din cadrul Statului Islamic în nordul Irakului. Dar prima de risc s-a disipat deoarece investitorii au ajuns la concluzia că niciunul dintre scenarii nu reprezentă un pericol iminent de întrerupere a aprovizionării cu petrol. În Irak, de exemplu, câmpurile de petrol din sud au rămas bine izolate de efectul incursiunilor militare din nord.

Totuși, perspectiva unor perturbări în aprovizionarea cu petrol nu poate fi ignorată și este posibil ca un șoc geopolitic să impulsioneze o revenire a prețului, la un moment dat.

Întărirea dolarului

Prețurile materiilor prime pe piețele internaționale sunt invers corelate cu evoluția monedei americane. Motivul este că un dolar mai puternic face mărfurile, inclusiv petrolul sa fie mai scumpe pentru cumpărători ce folosesc alte valute.

Indicele ICE al dolarului, indice ce măsoară raportul dintre moneda americană față de șase cele mai importante monede a crescut 12% de la începutul anului trecut și 1.9% de la începutul lui decembrie.

Binky Chadha, analistul șef de la Deutsche Bank, susține că dolarul puternic este principalul factor ce a influențat declinul prețului petrolului. Creșterea globală a producției de petrol a început de o lungă perioadă de timp. Este greu de crezut că investitorii s-au ” trezit brusc” la mijlocul anului 2014 și au reacționat la saturarea pieței de mărfuri cu petrol, a spus el.

Prăbușirea prețului petrolului a început puțin după ce dolarul a început să se întărească față de principalii săi competitori. Chadha a mai declarat că prețul petrolului se va opri din cădere după ce creșterea dolarului se va apropia de final.

Efectele scăderii prețului petrolului

Scăderea accentuată a prețului petrolului va cântări greu asupra producției de petrol de șist precum și a altor resurse de energie alternativă.

Pentru multe țări importatoare de petrol, prețurile mai mici contribuie la creșterea economică, reducerea inflației și la scăderea presiunii fiscale. Cu toate acestea, prețurile slabe ale petrolului prezintă provocări semnificative pentru principalele țari exportatoare de petrol, care vor fi afectate negativ de slăbirea perspectivelor privind creșterea economică.

Venezuela, care se bazează pe petrol pentru 95% din veniturile din export se află în pragul falimentului din cauza prețului scăzut la petrol și al reformelor economice păguboase.

Chiar dacă combustibilul mai ieftin stimulează economia mondială, acesta ar putea agrava tensiunile politice prin punerea unei presiuni pe veniturile şi beneficiile sociale.

O scădere de 10% a prețului petrolului ar putea însemna o creștere a economiilor țărilor importatoare de petrol de 0,1-0,5 puncte procentuale, în funcție de cota pe care o au importurile de petrol în PIB.

Pentru exportatorii de țiței, declinul prețurilor la petrol reprezintă un semnal de alarmă asupra vulnerabilității create de o dependența de exporturile de petrol şi o oportunitate de a revigora eforturile lor de a-și diversifica exporturile.

Sursa: despreinvestitii.ro



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.