Kroll: În anii 2012-2014 a existat un efort coordonat şi ascuns pentru preluarea controlului asupra Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank

În urma concursului organizat în luna ianuarie 2015, Banca Naţională a Moldovei a selectat compania Kroll Associates UK Limited (Kroll), înregistrată în Marea Britanie, pentru a efectua investigațiile preliminare cu privire la presupusele nereguli financiare de la Banca de Economii S.A., BC Banca Socială S.A. și BC Unibank SA.

Cu referire la investigațiile desfăşurate de compania Kroll, Banca Națională a Moldovei precizează:

Pe parcursul investigaţiilor desfășurate, experţii companiei Kroll au utilizat informația și analizele furnizate de Banca Naţională a Moldovei și administratorii speciali ai celor trei bănci.

Kroll a evaluat concluziile BNM și iregularitățile identificate. De asemenea, Kroll a analizat sursele de date furnizate de BNM pentru:

  1. a testa probele în baza cărora au fost făcute anumite constatări;
  2. a stabili natura investigațiilor suplimentare necesare;

Rezultatele investigațiilor preliminare ale companiei Kroll indică faptul că în anii 2012-2014 a existat un efort coordonat și ascuns pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci, iar ulterior pentru a masca natura adevărată a tranzacțiilor a fost maximizat volumul de credite acordate. În consecință, a avut loc deteriorarea bruscă a situației financiare a acestor trei bănci, înregistrîndu-se creanțe și credite dubioase în sumă de 13,3 miliarde lei.

Cu referire la demersurile BNM în perioada următoare:

Banca Națională a Moldovei va remite raportul întocmit de Kroll organelor de anchetă și altor instituții relevante din Republica Moldova, pentru a facilita anchetele în derulare.

În continuarea acestei investigații, conform recomandărilor Kroll, BNM va organiza un nou concurs de selecție a unei companii internaționale cu renume, asigurând astfel efectuarea celei de-a doua faze a anchetei. Principalul scop al acestor demersuri va fi colectarea probelor necesare pentru a începe recuperarea activelor.

Totodată, aceste acțiuni de investigație, deși foarte complexe și de lungă durată, vor fi foarte utile pentru identificarea beneficiarilor finali ai fondurilor deturnate, concomitent cu asigurarea recuperării activelor.

Sursa: Banca Naţională a Moldovei



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 comments

  1. Boris Răspunde

    Problemele la BEM au aparut inca prin 2008, cind Grecianii era prim-ministru. Anume atunci BEM a inceput sa imparta credite bancare de sute milioane lei unor companii inexistente, neprofitabile, care pana la urma s-au adeverit a fi controlate, atentie, de sotii Alexei si Zinaida Grecianii. Banii asa si nu au mai fost intorsi inapoi, iar apropiatii Zinaidei Grecianii, printre care se numara si Dodon Igor, s-au pricopsit cu case luxoase prin tot Chisinaul.

  2. Vasile Răspunde

    Si de unde vin aceste premize ? Nu cumva de la Zinaida Grceanii care inca in 2008-2010 prin intermediul fiemei Aroma a spalat mai mult de 70 milione de lei. Dar sa vedem pina la urma care este raportul complet de la KROL.

  3. Sorin Răspunde

    Vasile si Boris, aveti pe undeva dreptate, si in acest sens sunt si documente oficiale, http://politics.md/?view=articles&id=4002, numai ca nustiu daca acest raport a examinat acea perioada….

    1. Tudor Răspunde

      Eu cred ca ar fi examinat, cel putin cred ca ar trebui s-o faca. Este evident ca prima lovitura asupra BEM-ului a fost atunci , cind Dodon si Zina printr-un complot au facut ce au facut si au ars banca de peste 50 mln de lei . Si uite ca acest lucru se stie dar ei ramin a fi nepedepsiti , dar nu cred ca le-o mai ramas mult