Banca Angliei relaxează cerințele de capital pentru bănci

Banca Angliei (BoE) a relaxat marți cerințele de capital pentru bănci și a promis că va implementa și alte măsuri pentru a consolida stabilitatea financiară după decizia șoc a britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană, transmite Bloomberg.

Comitetul de politică financiară de la BoE, condus de guvernatorul Mark Carney, a decis să reducă rezerva de capital contraciclic la zero de la 0,5%. În urma acestei decizii, băncile britanice vor putea să ofere gospodăriilor și companiilor credite suplimentare de până la 150 de miliarde de lire sterline.

Guvernatorul Mark Carney a subliniat că această decizie reprezintă o „schimbare majoră” care va ajuta economai să facă față efectelor provocate de șocul Brexit. „Înseamnă că trei sferturi din băncile britanice, responsabile pentru 90% din activitatea de creditare, vor avea imediat o flexibilitate mai mare pentru a oferi credite gospodăriilor și firmelor” a spus Mark Carney.

Lira sterlină s-a depreciat cu peste 10% în raport cu dolarul, iar acțiunile băncilor au pierdut o cincime din valoare după ce britanicii au votat la referendumul din 23 iunie în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, ceea ce l-a făcut pe premierul David Cameron să îți anunțe demisiona.

Marți, lira sterlină a atins un nou minim din ultimii 31 de ani în raport cu dolarul american, după ce Standard Life a înghețat unul din fondurile sale imobiliare ca urmare a retragerilor masive de fonduri ale investitorilor, dar și-a revenit ulterior după anunțarea deciziilor BoE.

Decizia Băncii Angliei de a relaxa cerințele de capital pentru bănci vine după ce săptămâna trecută guvernatorul BoE, Mark Carney a declarat că în opinia sa BOE va reduce în scurt timp și dobânda de politică monetară, care în prezent se află la minimul istoric de 0,5%.Sursa: Agerpres.roJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.