Banca Europeană de Investiţii şi-a deschis o reprezentanţă în Republica Moldova

Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi-a deschis azi o reprezentaţă la Chişinău. Aceasta are drept scop consolidarea relaţiilor cu publicul, sectorul privat, precum şi a relaţiilor cu băncile partenere şi instituţiile financiare internaţionale din Moldova.

Evenimentul a fost inaugurat de către vicepreşedintele BEI, Wilhelm Molterer, la care au participat prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, şefului Delegaţiei UE în Moldova, Ambasadorul Pirkka Tapiola, ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi a comunităţilor de afaceri şi bancare din ţară.

Potrivit lui Molterer, Republica Moldova este benefeciarul numărul unu al împrumuturilor BEI în termeni per capita din cercul ţărilor membre ale Parteneriatului Estic. “Există un potenţial excelent de consolidare a asistenţei pe care o oferim, deoarece ţara tinde spre o integrare economică mai profundă cu Uniunea Europeană, ca urmare a creării spaţiului de liber schimb. Noi ne dorim să utilizăm acest potenţial la maxim,” a mai precizat vicepreşedintele.

Începând cu 2007, când şi-a lansat activitatea, BEI a semnat în Moldova 13 proiecte cu o sumă totală de 586 milioane euro cu scopul de a susţine infrastructura drumurilor şi de aprovizionare cu apă, a sectorului agricol şi alimentar, precum şi a întreprinderilor mici şi mijlocii. O porţiune considerabilă a împrumuturilor BEI au fost însoţite şi de granturi europene, care au fost acordate în cadrul Facilităţii de Investiţii pentru Vecinătate.

Prim-ministrul Iurie Leancă, a declarat că Guvernul a pus mereu accent pe viteza realizării proiectelor de dezvoltare şi implementare şi, este important ca cetăţenii Republicii Moldova să vadă rezultatele activităţii BEI, care aduce schimbări pozitive în viata oamenilor. De asemeanea, acesta s-a arătat convins că deschiderea reprezentanţei BEI va grăbi substanţial acest procesul de planificare a proiectelor şi că va asigura o vizibilitate mai bună a activităţii BEI în Moldova.

Ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Moldova, a menţionat că deschiderea reprezentanţei BEI la Chişinău demonstrează angajamentul asumat de către UE da a întări cooperarea cu Republica Moldova, rezultatul căreia va asigura o abordare mai consolidată a implementării asistenţei acordate ţării noastre de către UE. Astfel, fiind îmbunătăţită calitarea vieţii cetăţenilor Moldovei prin oferirea beneficiilor concrete.

BEI este o bancă deţinută de cele 28 state membre ale UE. Aceasta finanţează proiecte în Republica Moldova în baza unui mandat acordat de către Consiliul UE şi de către Parlamentul European pentru ţările din Vecinătatea Estică. Mandatul pentru 2014-2020 permite Băncii să-şi extindă împrumuturile la 4.8 miliarde euro pentru a susţine proiecte importante atât pentru UE, cât şi pentru vecinii din est, care ţin de dezvoltarea sectorului privat, de infrastructura socială şi economică şi de schimbările climaterice.

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.