Bătălia băncilor și a companiilor de construcții se duce pentru cucerirea persoanelor fizice

După cum am anticipat, industria construcțiilor a înregistrat un record în anul 2017. Numărul de apartamente date în exploatare este cel mai mare de la obținerea independenței Republicii Moldova. După 2014 dezvoltatorii și-au redus drastic investițiile în investițiile de capital fapt în lipsa unor contracte cu statul și cu agenții economici și la fel ca pentru bănci, persoanele fizice sunt salvarea, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

De aceea, companiile de construcții depun toate eforturile pentru a vinde imobile chiar și la un preț mai redus. Anul 2017 a fost anul cu cele mai multe construcții date în exploatare de la independență încoace și acest lucru se explică prin mai mulți factori.



  1. Cererea amânată din 2015-2016. După criza din 2014 cetățenii au devenit prudenți, dar dorința de a procura nu a dispărut. Deprecierea valutei din 2014-2016 ia speriat și a descurajat ipotecile, dar acum își revin;
  2. În 2017 a crescut cu peste 30% volumul tranzacțiilor cu locuințe;
  3. Au crescut cu peste 30% creditele ipotecare. Aceasta se explică prin aprecierea leului, care a încurajat creditarea;
  4. Criza din sistemul bancar cum nu ar părea de paradoxal dar tot a încurajat creditele ipotecare. După 2014 până în prezent scade continuu creditarea persoanelor juridice. Însa creditarea persoanelor fizice crește. Atât la bănci cât și sectorul nebancar. Ponderea creditelor pentru persoanele fizice în totalul împrumuturilor bancare s-a dublat de la 11,6% în 2014 la 23,2% în 2017. Persoanele fizice sunt unica scăpare pentru bănci;
  5. Criza din economie și sectorul construcțiilor tot a fost un factor favorabil. În ultimii trei ani statul și-a redus enorm investițiile capitale, de asemenea și agenții economici și-au redus cu peste 20% investițiile. În consecință industria construcțiilor a ratat contracte de câteva miliarde de lei de la stat și agenții economici. Unicii buni de plată sunt persoanele fizice. Din acest motiv toți operatorii din construcții s-au orientat spre construcția de locuințe, unica piața funcțională cu cerere asigurată.

Considerăm că prețurile la apartamente nu vor crește. Companiile de construcții se confruntă cu o criză enormă de lichidități, peste 35% din creditele luate de companiile de construcții nu pot fi întoarse. Din acest motiv pentru toți este extrem de important de a menține vânzările, iar asta nu va permite majorarea prețurilor.

Vânzările sunt mult mai importante. Prognosticul că multe companii vor falimenta rămâne valabil, iar piața se va consolida în jurul unui grup mai restrâns de companii puternice, care au dat dovada de flexibilitate și management mai bun în condițiile de criză. Deci criza a mișcat piața construcțiilor de apartamente în sus și tot criza va face ordine în piață.

Daca cineva intenționează sa-și rezolve problema locuinței anul 2018 este anul perfect. Anul când locuințe se vor vinde multe și la prețul minim din ultimii 3-4 ani. Cel mai probabil și Programul ”Prima casă” intrat în vigoare recent va permite menținerea unui ritm ridicat de vânzări în 2018, cea ce va determina menținerea aceluiași nivel de dare în exploatare a locuințelor.





Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.