BNM relaxează politica monetară şi scade rata de bază cu 0,5 puncte procentuale

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a micșorat rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, cu 0,5 puncte procentuale, de la 7,5% până la 7% anual. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 25 octombrie 2017 a Comitetul executiv al BNM.

În același timp, au fost micșorate ratele de dobândă la creditele overnight de la 10,5% până la 10% anual şi ratele de dobândă la depozitele overnight de la 4,5% până la 4% anual.

Situația rămâne neschimbată pentru normele rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești la 40% și în valută convertibilă la 14% anual.

BNM informează că decizia a fost luată în baza ultimelor analize macroeconomice și asumări aferente noii runde de prognoză a inflației pe termen mediu. Astfel, se atestă atenuarea presiunilor inflaționiste pe termen mediu, cauzată în principal de temperarea activității economice. În același context și în lipsa devierii pronunțate a factorilor și asumărilor care au stat la baza prognozei actuale BNM, va continua politica de diminuare a ratei de bază în lunile următoare.

Sursa: Banca Națională a MoldoveiJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.