(doc) BVB lansează Ghidul Investitorilor Străini pentru promovarea României ca destinație de investiții

Ghidul Investitorului Străin

Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cea mai importantă instituție a pieței locale de capital, a colaborat cu Banca Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Transilvania și KPMG Romania la realizarea unei noi ediții a Ghidului Investitorilor Străini pentru promovarea României ca destinație de investiții.

Ghidul include informații extinse despre climatul macroeconomic, investiții și piața de capital locala, noutăți în reformele pieței și infrastructura și acoperă inclusiv aspecte fiscale ale investițiilor bursiere pentru investitorii străini.„Ne propunem să facem piața de capital locala și mai atractivă pentru investitorii străini prin îmbunatățirea mecanismelor de piață și introducerea la tranzacționare de noi instrumente financiare. Lucram pentru lansarea pieței derivatelor și găsirea celei mai bune soluții de contra parte centrala și suntem alături de antreprenorii romani pentru finanțarea poveștilor lor de succes prin intermediul pieței de capital,” a declarat Adrian Tănase, CEO al BVB.

România se află pe radarul investitorilor străini datorita performantelor pe care piața de capital le obține la nivel european. Începând cu septembrie 2016, Romania a fost inclusa pe lista de monitorizare FTSE Russell a țărilor cu potențial substanțial de a fi promovate la categoria piețelor emergente. În cazul României, promovarea la acest statut depinde de creșterea lichidității pieței și de prezenta în piața a unor companii listate de talie mare și foarte mare.

„Una dintre cele mai bune cărți vizita pentru România este chiar piața de capital, care are randamente generoase ale dividendelor și conduce în topul creșterilor în rândul indicilor principali ai burselor din Uniunea Europeana,” a spus Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

România se află într-o poziție favorabila pe plan european și global, atât la nivel macroeconomic cât și la nivelul pieței de capital. Creșterea economica de anul trecut a fost cea mai mare din 2008 până în prezent, iar randamentele brute ale dividendelor acordate de principalele companii listate la BVB au fost anul trecut, potrivit analiștilor, printre cele mai mari din lume. Indicele BET Total Return (BET-TR), care include dividendele oferite de cele mai lichide companii listate la BVB, a crescut cu mai mult de 19% în 2017, raportând una dintre cele mai rapide creșteri din cadrul celor 24 de tari membre ale MSCI Frontier Markets Index.

În primul trimestru din acest an, piața de la București a continuat să performeze și a înregistrat un avans de 12,4% pentru indicele BET, cea mai mare creștere obținută în rândul indicilor principali ai burselor din Uniunea Europeana. Tot în primul trimestru, la BVB a avut loc IPO-ul Purcari Wineries, unul dintre cei mai importanți producători de vin din Europa Centrala și de Est.

BVB, alături de autorități și stakeholderii pieței de capital, lucrează în mod constant la îmbunatățirea climatului investițional, cu accent pe facilitarea accesului investitorilor la piața și conformitate fiscala, reducerea costului pieței, îmbunatățirea exercitării drepturilor investitorilor și a guvernanței corporative, simplificarea procedurilor legate de piețele primare pentru acțiuni și obligațiuni și dezvoltarea infrastructurii pieței.

Ghidul investitorilor străin

Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.