Purcari se listează cu succes la Bursa de Valori București

Oferta a fost bine primita, transa dedicata investitorilor retail fiind suprasubscrisa de peste patru ori, in pofida turbulentelor care au afectat pietele globale si care au marcat scaderi record ale indicelui Dow Jones. Pretul final al ofertei a fost de 19 RON / actiune, valoarea totala a ofertei ajungand la peste 186 milioane RON (echivalentul a 50 milioane USD sau 40 milioane EUR).

Grupul Purcari este condus de fondatorul Victor Bostan, de profesie oenolog, cu peste 35 de ani de experienta in industria vinului, alaturi de actionarii Horizon Capital, cea mai importanta companie de private equity din Ucraina si Moldova, si International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group.„Astazi incepe un nou capitol pentru Grupul Purcari, continuand drumul catre a deveni liderul necontestat al pietei de vin in Europa Centrala si de Est. Cele mai multe multumiri le revin consumatorilor nostri fideli, pe care vom continua sa ii incantam. Sunt recunoscator echipei noastre, de la culegatorii de struguri pana la contabili, de la vinificatori la agentii de vanzari, toti cei care au muncit neobosit pentru a transmite viziunea noastra curajoasa. Nu mi-as fi putut dori parteneri mai buni, mai ales Horizon Capital, care ne-a sprijinit la bine si la rau si a contribuit semnificativ la povestea noastra de succes in calitate de investitor implicat, dar si IFC pentru sprijinul financiar acordat. As vrea, de asemenea, sa urez bun venit noilor actionari, care au ramas calmi in pofida tensiunilor din piata si care au aderat la viziunea noastra de a construi un campion regional pe piata viticola in crestere rapida din ECE. Este cu adevarat un moment propice pentru a fi in industria vinului: productia globala nu poate satisface cererea in crestere, ducand la lipsuri si marje mai mari pentru producatori. Spre deosebire de petrol, curba cerere-oferta nu poate fi usor rebalansata pentru ca nu exista „vin de sist”. Asteptam cu nerabdare sa capitalizam aceste conditii favorabile, profitand de pozitia noastra, caracterizata de costuri scazute si branduri puternice. Sunt cu adevarat incantat ca toti cei care indragesc vinurile noastre si iubesc brandurile noastre vor avea acum oportunitatea de a deveni actionari ai Grupului si astfel sa participe, alaturi de noi, la succesul companiei,” a declarat Victor Bostan.

Lenna Koszarny, Partener Fondator si CEO al Horizon Capital, a adaugat: „Purcari scrie astazi o fila de istorie, fiind prima companie din Republica Moldova care se listeaza public la Bursa de Valori Bucuresti. Este o mostenire demna de un brand iconic, care a incantat iubitorii de vin din 1827 si care a castigat prin merit pozitia de lider in Romania si Moldova, concomitent cu extinderea prezentei la nivel global. Felicitari fondatorului si CEO-ului Victor Bostan pentru leadership, determinare si tenacitate, precum si intregii echipe Purcari pentru faptul ca si-au urmarit visul curajos de a deveni campioni regionali, pastrandu-si pasiunea pentru producerea de vin de cea mai inalta calitate. Felicitari lui Vasile Tofan, Partener la Horizon Capital, pentru creativitatea, contributia si angajamentul de-a lungul anilor, lucrand neobosit alaturi de Victor Bostan si de echipa Purcari pentru a directiona Grupul catre piete noi, cresterea de 4 ori a EBITDA in ultimii trei ani si catapultarea Grupului catre noi inaltimi. Antreprenori vizionari precum Victor Bostan reprezinta fundatia pentru orice afacere de succes si suntem incantati sa sprijinim acest rezultat fantastic prin expertiza si capitalul nostru. Ramanem un investitor activ si fani dedicati ai Freedom Blend, Negru de Purcari si al tuturor produselor excelente.”
„Romania a fost una dintre pietele active din Europa in ceea ce priveste numarul de listari in 2017, iar trendul continua si in 2018. Prin listarea la BVB, compania Purcari transmite un semnal puternic ca isi propune sa devina un lider incontestabil pe piata vinului in Europa Centrala si de Est. Exemplul lor ar trebui urmat de fiecare companie care isi propune sa devina lider in domeniul ei de activitate,” a declarat Lucian Anghel, presedintele BVB.

Pe fondul cresterii robuste a consumului in ECE, Purcari a inregistrat o rata medie de crestere a veniturilor de 34% in prioada 2014-2016, cu rate medii anuale de crestere de 55% in Romania, 49% in Polonia, 44% in Moldova,15% in Cehia si Slovacia. Nivelul ridicat al cresterii s-a mentinut in primele 9 luni ale anului 2017, in care veniturile s-au majorat cu 35% pe an, cresterea in Romania accelerand la 69% fata de aceeasi perioada din 2016.

Compania beneficiaza de o baza sustenabila de cheltuieli reduse si de o oferta abundenta de struguri de calitate pentru a realiza o afacere extrem de profitabila. Marja EBITDA pe primele 9 luni 2017 a fost de 33%, in timp ce marja de profit net a crescut la 23%, crescand cu 29%, respectiv 55%, fata de aceeasi perioada din 2016.

Consumul global de vin in 2017 este estimat de OIV la 243 milioane hectolitri, cu o productie corespunzatoare de 247 milioane de hectolitri. In ultimele doua decenii, raportul dintre consumul mediu si productia globala a fost intre 0,85 si 0,90. Totusi, recoltele scazute din 2017 vor vedea acest raport ajungand la 0,98.

Reechilibrarea pietei mondiale a vinului a avut un efect pozitiv asupra preturilor vinurilor tranzactionate, care au crescut, in medie, de la 2,1 euro pe litru in 2006 la 2,8 euro in 2016, potrivit OIV. Se preconizeaza ca aceasta tendinta va continua si in 2017, deoarece OIV previzioneaza o scadere cu 8% a productiei globale, volumele scazand in Italia cu 23%, in Franta cu 19%, in Spania cu 15%, in Germania cu 10% si in Chile cu 6%, generand cresterea preturilor mondiale ale vinului. Romania si Moldova au facut exceptie de la aceasta tendinta, ambele beneficiind de o recolta bogata, in crestere cu 64% si, respectiv, cu 20% fata de anul 2016, ceea ce este de bun augur pentru marjele producatorilor din ambele tari in 2018.

Despre Grupul Purcari

Grupul Purcari este unul din cele mai mari grupuri vinicole regionale, cuprinzand o familie de patru vinarii, in Moldova si Romania: Vinaria Purcari, Vinaria Bostavan, Crama Ceptura si Vinaria Bardar, totalizand circa 1.060 hectare de vita de vie in gestiune. Grupul este liderul segmentului premium in Romania, cu o cota de piata de 26% si cel mai mare exportator de vin din Moldova, cu o retea de exporturi care acopera peste 30 de tari. Fondata in 1827, Vinaria Purcari este cea mai medaliata vinarie din Europa Centrala si de Vest la Decanter Londra in 2015-2016 si printre cele mai bine clasate in Vivino, o dovada a devotamentului Purcari de a incanta consumatorii cu vinuri excelente la un pret bun.Sursa: Bursa de Valori BucureștiJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.