Moneda electronică este o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, care este emisă la primirea fondurilor (altele decât moneda electronică), în scop de efectuare a unor operațiuni de plată, și care este acceptată de o persoană alta decât emitentul de monedă electronică.
Societățile emitente de monedă electronică sunt societăți comerciale, altele decât băncile, ce dețin licență Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru activitatea de emitere a monedei electronice. Aceste societăți trebuie să corespundă unor criterii stabilite prin Legea nr.114 din 18.05.2012 cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică.
Unul din ele ar fi, că la momentul depunerii declarației de eliberare a licenței, societățile trebuie să dețină un capital propriu în cuantum de cel puțin 6 milioane lei.
BNM reglementează strict acest domeniu stabilind condiții stricte atât pentru capitalul reglementat care trebuie să-l mențină la un nivel pe perioada activității și cât pentru gradul de transparență a proprietarilor acestor societăți. La fel, societățile emitente de monedă electronică, nu au dreptul să atragă depozite sau alte fonduri rambursabile.
Pe lângă emiterea monedelor electronice, societățile menționate, mai au dreptul să desfășoare următoarele activități:
1. prestarea serviciilor de plată:
a. serviciu legat de depunerea de numerar într-un cont de plăţi, precum şi toate operaţiunile necesare pentru funcţionarea unui cont de plăţi;
b. serviciu legat de retragerile de numerar dintr-un cont de plăţi, precum şi toate operaţiunile necesare pentru funcţionarea unui cont de plăţi;
c. executarea de operaţiuni de plată, inclusiv transferul de fonduri într-un cont de plăţi deschis la prestatorul de servicii de plată al utilizatorului sau la un alt prestator de servicii de plată:
– executarea de debitări directe, inclusiv de debitări directe singulare;
– executarea operaţiunilor de plată printr-un card de plată sau printr-un dispozitiv asemănător;
– executarea transferurilor de credit, inclusiv a transferurilor programate.
d. emiterea şi/sau acceptarea cardurilor de plată şi a altor instrumente de plată;
e. remiterea de bani;
f. executarea operaţiunilor de plată în cazul în care consimțământul plătitorului pentru executarea unei operaţiuni de plată este exprimat prin intermediul oricăror dispozitive de comunicaţie electronică, digitale sau informatice, inclusiv prin intermediul terminalelor de plată în numerar (terminale cash-in), şi în cazul în care plata este efectuată către operatorul sistemului sau al reţelei informatice sau de comunicaţie electronică ce acţionează exclusiv ca intermediar între utilizatorul serviciilor de plată şi furnizorul bunurilor şi serviciilor.
2. prestarea serviciilor operaţionale şi serviciilor auxiliare, inclusiv a operaţiunilor de schimb valutar în strînsă legătură cu emiterea de monedă electronică sau cu prestarea serviciilor de plată menţionate în punctul 1;
3. administrarea sistemelor de plată;
4. activități de întreprinzător, altele decât emiterea de monedă electronică, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
În Republica Moldova, conform datelor BNM, sunt următoarele societăți emitente de monedă electronică (actualizat la data de 23.06.2018):
- „Paymaster” SRL (vezi agențiile);
- „Paynet Services” SRL (vezi agențiile);
- „Artosis” SRL (vezi agențiile);
- „QIWI-M” SRL (vezi agențiile).
Agenții de plată ai societăților emitente de monedă electronică sunt persoane juridice care distribuie sau răscumpără monede electronice în numele şi pe contul unei societăți emitente de monedă electronică.
Autor: Dionisie Comerzan