Ce este şi cum funcţionează un cont bancar?

Conturile bancare te pot ajuta să gestionezi mult mai bine banii de zi cu zi. Există diferite tipuri de conturi bancare, potrivite pentru diferite situaţii. În această secţiune vei găsi informaţii despre tipurile de conturi bancare, precum şi despre modul în care banca ta sau societatea financiară nebancară funcţionează.

Principalele tipuri de conturi bancare:

cont curent: este vehicolul care îţi permite să interacţionezi cu banca, să depui sau să retragi bani (pentru a obţine un împrumut ai de asemenea nevoie de un cont curent unde să-ţi fie viraţi banii). Dobânzile sunt mai mult simbolice în acest caz, aşa că pentru a economisi ai nevoie de produse diferite: depozite sau conturi de economii.

  • cont de economii: este contul în care poţi să economiseşti pentru  vacanţă sau pentru a-ţi schimba mobilierul ori pentru situaţii de urgenţă. Nu eşti legat de o anumită scadenţă precum în cazul unui depozit aşa că poţi retrage oricând bani fără a pierde dobânda, aşa cum poţi depune oricând sumele economisite urmând ca acestea să producă dobândă chiar de a doua zi. Unele banci impun anumite sume minime pentru deschiderea unui astfel de cont.
  • cont de depozit la termen: folosit tot pentru economsire dar contractul dintre tine şi bancă presupune acum termene fixe, dobânzile putând fi însă fixe sau variabile. Retragerile înainte de scadenţă presupun pierderea dobânzii, total sau parţial.

Caracteristici

Cont curent:

dacă vei lega contul curent de un card poţi dispune de bani şi în afara orelor de program ale băncii;

  • poţi plăti facturile prin ordine de plată sau Direct Debit;
  • iţi permite de regulă verificarea soldului şi retragerea de numerar de la orice sucursală a băncii

Cont de economii

rata dobânzii contului de economii este variabilă, mai bună decât în cazul unui cont curent (unde deseori băncile oferă un procent inferior comisionului de retragere de numerar de la ghişeu) însă inferioară de regulă dobânzilor plătite la depozitele la termen
  • sunt constituite pe o perioadă determinată, este necesară o sumă minimă la deschiderea sa şi o sumă minimă menţinută pe timpul funcţionării

Cât costă un cont bancar?

În marea majoritate a cazurilor deschiderea unui cont este gratuită, dar este posibil să plăteşti ulterior taxe pentru administrarea acestuia (uzual 1-5 lei pe lună). Vei mai plăti de asemenea:

  • pentru retrageri de numerar (exceptând uneori cazul în care banii retraşi provin dintr-un depozit ajuns la scadenţă). Comisioanele de retragere sunt mai mici dacă retragerea se face din bancomat(de regulă 0,2%) şi mai mari dacă banii sunt primiţi la ghişeu (uzual 0,5%);
  • pentru transferuri între conturi situate în bănci diferite ( în funcţie de valoarea transferului şi de “viteza” acestuia – transfer normal/rapid).

Înainte de a deschide un cont bancar

Banca îţi poate oferi detalii despre:

serviciile bancare pe care le oferă;

  • taxele şi ratele dobânzilor pentru acest serviciu;
  • termenii şi condiţiile pentru deschiderea unui  cont;
  • modul în care contul tău sau serviciile pot fi operate sau accesate (de exemplu, într-o sucursală sau online)

După deschiderea unui cont bancar

După ce ai decis ce tip de cont doreşti să deschizi, de obicei, ţi se cere să:

completezi un formular de cerere sau să furnizezi informaţii personale într-un alt mod;

  • prezinţi un act de identitate: pentru a dovedi cine eşti şi unde locuieşti;
  • depune o sumă de bani în cont (cu toate acestea, este posibil să ţi se permită să faci acest lucru mai târziu).

Sfaturi:

Banca nu te va contacta niciodată pentru a-ţi cere detalii personale. Fii foarte atent la mesaje şi/sau email-uri prin care aşa zisa „bancă” îţi solicită detalii personale (ex. codul PIN sau numărul contului tău). Ori de câte ori contactezi banca, fie pentru a face o tranzacţie sau pentru a discuta detalii despre contul tău, ţi se va cere să te identifici printr-o parolă pe care doar tu şi banca o cunoşti.

  • Dacă ai contul legat la un card de debit, evită să utilizezi telefonul mobil când doreşti să scoţi bani de la bancomat. Orice lucru care îţi poate distrage atenţia nu este recomandat. În cazul în care cardul tău rămâne blocat în bancomat sau îl pierzi, trebuie să anunţi imediat banca. În cazul în care crezi că cineva a intrat în posesia numărului PIN al cardului sau a parolei de la bancă, raportează în cel mai scurt timp acest lucru băncii.
  • Dacă accesezi contul prin internet-banking, evită utilizarea unui computer public sau care este conectat la o reţea despre care nu ştii dacă este sigură (de exemplu la locul de muncă, într-o bibliotecă sau de la un Internet café).
  • Dacă ai conturi pe care nu le foloseşti sau le foloseşti rulând doar sume mici de bani, ar fi bine să le închizi sau să restrangi tranzacţiile într-un singur cont. Este foarte uşor să nu observi tranzacţiile frauduloase desfăşurate prin asemenea conturi. În plus, poţi face şi ceva economii (eviţi eventualele comisioane de admnistrare).

Sursa: bugetulfamiliei.ro



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.