Ce importanță va avea AI asupra locurilor de muncă, după următoarea recensiune

Pe măsură ce tehnologia avansează în mod consecvent, sarcinile de lucru efectuate de oameni și cele efectuate de mașini se vor schimba. Astfel, în timp ce unii economiști afirmă că o nouă recesiune economică ar putea să aibă loc de curând în acest an, se acordă o atenție sporită Inteligenței Artificiale (AI) și impactului pe care îl va avea asupra forței de muncă.

Un raport McKinsey estimează că între trei și 14% din forța de muncă globală va trebui să își schimbe ocupațiile în următorii 10-15 ani iar, potrivit unui raport Pew, 38% din locurile de muncă curente ar putea fi automatizate.

Nu e prima dată când tehnologia revoluționează modul în care lucrăm și nu e pentru prima dată când oamenii se tem că își vor pierde locurile de muncă din cauza inovării. Aceste fenomene au loc încă începând cu Revoluția Industrială de la sf. sec. XVIII. Din fericire, rezultatele din trecut au demonstrat un impact pozitiv asupra economiei locurilor de muncă. În timp ce astfel de revoluții, inevitabil, duc la dispariția unor profesii, ele creează, în cele din urmă, noi industrii și oportunități.

Un studiu realizat de Deloitte analizează relația dintre locurile de muncă și progresul tehnologic, folosind datele disponbile de la recensământul din Anglia și Țara Galilor din 1871. Concluzia lor este că, tehnologia a fost mai mult o „mașină de creare de locuri de muncă” decât de distrugere a lor.

Potrivit Forumului Economic Mondial, AI va crea 58 de milioane de roluri noi și oportunități de carieră până în 2022. Raportul precizează că „75 milioane de locuri de muncă ar putea fi înlocuite printr-o schimbare în diviziunea muncii între oameni și mașini, pe când 133 de milioane de noi roluri vor da dovadă că sunt mai adaptate la noua diviziune a muncii între oameni, mașini și algoritmi „.

Deși nu există nici o modalitate de a ști cu fermitate care va fi viitorul, este evident, însă, faptul că AI va demonstra o prezență tot mai puternică în viața noastră, iar companiile și angajații deopotrivă vor fi nevoiți să se adapteze la noile circumstanțe. Următoarea recesiune va fi cu siguranță una revoluționară.

Autor: Nicolae Sapianic



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.