CNPF: Produsele de stat obligatorii vor fi oferite fără comisioane de către companiile de asigurări

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) informează pe pagina oficială despre stabilirea unor noi reguli pe piața asigurărilor, potrivit cărora produsele de stat obligatorii, grație cerințelor legale, urmează a fi oferite fără comisioane de către companiile de asigurări.

În conformitate cu Legea pentru modificarea și completarea unor acte legislative, aprobată în data de 29 noiembrie 2018, legiuitorul a operat un șir de modificări și completări la legislația în vigoare aferentă domeniului asigurărilor.

Astfel, Legea nr. 407/2007, la capitolul ”intermediere” se amendează cu prevederi ce vizează:

  • redefinirea noțiunii de ”broker de asigurare și/sau de reasigurare”, prin precizarea că institutul brokerilor de asigurare este constituit pentru a reprezenta interesele asiguraților, respectiv, remunerarea urmează a fi acordată de către ultimii ,,în baza unui comision achitat de asigurat”;
  • statutul clienților brokerilor – aceștia fiind definiți în calitatea de asigurați, și în niciun caz – de asigurători;
  • adecvarea capitalului brokerilor, prin majorarea graduală a acestuia potrivit standardelor europene – obiectivul constituind creșterea capacității financiare a entităților ce practică asemenea gen de activitate care, în virtutea serviciilor prestate, își asumă clauze de obligații consistente.

În această ordine de idei, cadrul legal recent aprobat creează premise pentru resetarea politicii tarifare aferente asigurărilor obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, astfel – atât consumatorii, cât și participanții pieței corespunzătoare – vor beneficia de reguli clare, predictibile și transparente. Orice intermediere pe acest segment de asigurări obligatorii este acceptabilă în condițiile excluderii comisioanelor, remunerărilor sau altor plăți.

Conformându-se ajustărilor în cauză, CNPF va aduce în concordanță normele metodologice de formare a tarifelor pentru RCA internă și Carte Verde, acestea fiind aplicabile începând cu primul trimestru 2019.Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.