Grafic cu bare, medii mobile, MACD, Relative Strenght Index, Rate of Change, Benzi Bollinger, Sirul Fibonacci: toate sunt instrumente de care ne ajutam ca sa tranzactionam cu succes la Bursa. Fiecare dintre noi isi pune speranta in unele sau altele dintre acestea, tine cont mai mult de un indicator sau altul. Dar adevarul este ca, in spatele tuturor acestor instrumente statistice stau oameni, persoane reale in carne si oase. Fiecare investitor de la Bursa este ghidat de sentimente sau frici, se entuziasmeaza sau, dimpotriva, trece prin stari depresive.
Cum se manifesta investitorii in piata
In aprilie 2010, piata euforica traia pe valul unei cresteri de aproape 200%, dupa agonia minimelor din 2009. Un an in care unii au castigat cat in 10… Se vorbea deja de atingerea maximelor istorice, toata lumea vedea indicii depasind valorile din 2008. Pana intr-o zi. Cand piata s-a speriat de amenintarea falimentului care plutea peste Grecia.
Si atunci a inceput declinul… Investitorii au incercat sa vanda cat de repede au putut. Adaugarea unei situatii economice precare si anuntul Cabinetului Boc legat de taierea de salarii si pensii au format o combinatie fatala. In doar o luna, piata a pierdut jumatate din capitalizare. A urmat apoi o recuperare accelerata, in care Bursa a recastigat 20% din pierderi in doar doua saptamani. Pentru ca panica sa revina in piata, si sa vedem evolutii mixte timp de multe luni.
Au fost multe astfel de situatii in anii 2010-2013, unele cauzate de Grecia, altele de teama intrarii SUA in incapacitate de plata sau de dezastrul de la Fukushima. Toate au, insa, un numitor comun: psihologia pietei.
Cum ne putem folosi de sentimente pentru a intelege cum evolueaza piata?
In cei 5 ani si jumatate de cand tranzactionez la Bursa de Valori Bucuresti, am observat cateva paternuri.
Cand piata are asteptari pozitive, orice eveniment negativ ar avea loc pe parcursul zilei, spre inchiderea sedintei se va tinde catre recuperarea pierderilor. Au fost zile in care indicii au avut scaderi si de -2%; totusi, finalul sedintei i-a gasit foarte aproape de 0% sau chiar si in teritoriu pozitiv. Reversul situatiei arata ca oricat incearca piata pe parcursul zilei sa duca cotatiile in sus, finalul sedintei le gaseste fie neschimbate, fie pe inchidere negativa. Acestea sunt evolutiile care ii entuziasmeaza pe investitori sau ii duc la disperare…
Exista momente de euforie sau panica, fie generale, fie pe un emitent. Este usor de intuit stirea care provoaca o astfel de reactie violenta, prin simpla constatare ca fie cumparatorii, fie vanzatorii lipsesc din piata. Cel este mai greu insa de intuit este finalul unei astfel de miscari. Raliul se termina, de obicei, atunci cand cumparatorii considera un titlu sau piata ca fiind supravandute. Acest fapt se traduce printr-un gafait al cumparatorilor, care par sa nu mai aiba suflu sa duca cotatiile mai sus. De obicei, prima reactie este de marcare a profitului, apoi piata mai incearca o data sa urce cotatiile, dar nu are succes. Atunci incepe adevarata marcare de profit, atunci trebuie cu siguranta sa iesi din piata, fara regrete.
Zilele trecute, ghidat de valul de euforie, am cumparat actiuni TLV, la 2,59 lei. In ziua respectiva, TLV a inchis la 2,67 lei. A doua zi s-a vazut clar ca nu mai exista suflu la cumparare, pretul a stagnat initial, apoi a inceput sa scada usor. In acel moment, am iesit din piata, la 2,65 lei. Desigur, optmist din fire, deja vedeam TLV aproape de 3 lei. Am vandut insa imediat ce am sesizat ce se intampla in piata si am marcat un castig de aproape 2% in nici 24 de ore. Nu este chiar rau, nu-i asa? Ziua urmatoare, TLV a inchis la 2,58 lei…
In cazul unei vanzari in panica, corectia ia sfarsit, in general, odata ce se stabilizeaza piata. Acest moment nu este intotdeauna evident si poate aduce scurte raliuri care vor sfarsi, la fel de rapid, in zona din care au plecat. Dar, dupa o perioada de stabilizare, optimismul va reveni in piata si aceasta va redeveni verde.
Bineinteles, toate cele de mai sus sunt valabile in conditiile in care piata este calma si bullish. Pe o piata bearish, jocul se schimba si devine mult mai dur…