Decizia BCE a dat jos euro la minimum ultimilor 11 ani faţă de dolar

Euro a scăzut joi la minimul a peste 11 ani faţă de dolar după anunţul Banca Centrală Europeană (BCE) privind extinderea la scară largă a programului lunar de achiziţii de obligaţiuni, scrie Mediafax cu trimitere la MarketWatch.

BCE va lansa în martie un program extins de achiziţii de active din zona euro în valoare lunară de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro până în septembrie 2016 şi care va include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale, a anunţat joi preşedintele băncii Mario Draghi.

În urma anunţului, moneda unică europeană s-a depreciat la 1,1465 unităţi faţă de dolar, după care a revenit peste 1,15 unităţi.

Faţă de lira sterlină, euro a scăzut la 0,7578 unităţi, cel mai mic nivel din februarie 2008. Euro s-a depreciat şi faţă de yen, la 134,94 unităţi, cea mai scăzută rată din noiembrie 2013.

În acelaşi timp, noile măsuri de stimulare a economiei din zona euro anunţate de BCE au dus la creşterea acţiunilor pe pieţele europene, indicele Europe Stoxx 600 extinzând avansul de miercuri, când a închis la maximul ultimilor şapte ani. Bursa din Moscova a crescut cu 2,58%, iar pieţele din Spania şi Italia au urcat cu peste 1,5%, potrivit Bloomberg.

Investitorii, care anul trecut au evitat să facă plasamente în active ruseşti în urma deprecierii rublei pe fondul sancţiunilor economice internaţionale, se reorientează către piaţa din Rusia, pe măsură ce preţul petrolului dă semne de stabilizare aproape de 50 de dolari/baril şi fluctuaţiile rublei se atenuează.

„Măsurile BCE duc la creşterea apetitului pentru active riscante şi crează noi stimuli pentru achiziţiile de titluri ruseşti”, a declarat pentru Bloomberg Oleg Popov, director în cadrul Allianz Investments din Moscova.

Sursa: MediafaxJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.