Expert-Grup: Economia neobservată și corupția sunt strâns legate și se alimentează reciproc

Economia neobservată și corupția sunt strâns legate și se alimentează reciproc. Răspândirea corupției în instituțiile publice permite agenților economici să se eschiveze de la plata impozitelor și ulterior să scape de pedeapsă. În același timp, corupția este o barieră adițională pentru micii antreprenori din economia neobservată pentru a intra în câmpul legal. Astfel de relații vicioase dintre corupție și economia neobservată s-au amplificat în ultimii ani în Republica Moldova și reprezintă o provocare majoră pentru dezvoltarea durabilă a țării.

Ponderea activităților economice neobservate în economia Republicii Moldova este semnificativă. Conform datelor oficiale, în ultimii ani ponderea economiei neobservate a variat în jurul pragului de 22% – 24% din PIB-ul țării, cu excepția producției ilegale. Cel mai îngrijorător fapt este că în ultimul deceniu s-a dublat ponderea producției ascunse în sectorul formal, deci a evaziunii fiscale.

Ponderea acestei componente a economiei neobservate a crescut de la 4% din PIB în 2007 la 8% în 2016. De asemenea, în ultimii ani a crescut semnificativ ponderea populației ocupate în acest sector de la 30% din totalul populației ocupate în anul 2012 la 35% în 2017. Aceste tendințe îngrijorătoare vorbesc despre insuccesul reformelor structurale și a mediului de afaceri în ultimii ani, dar și a eșecului autorităților de a combate corupția în țară.

Corupția, de fapt, este unul dintre factorii importanți care influențează evoluția economiei neobservate și care necesită de a fi luat în calcul la elaborarea politicilor în acest domeniu. Din cauza corupției, instituțiile de control ale statului nu sunt capabile să depisteze și să pedepsească activitățile ilegale și de evaziune fiscală, dar și să faciliteze trecerea în sectorul formal a întreprinzătorilor neformali. În același timp, amplificarea economiei neobservate stimulează și fenomenul corupției, deoarece servește sursă de „bani murdari” pentru mituirea funcționarilor.

Sursa: expert-grup.org

Economia neobservată și corupția sunt fenomene interdependente care se alimentează reciproc. În ultimii ani în Republica Moldova s-a acutizat problema corupției și evaziunii fiscale. În perioada anilor 2000 – 2016, ca și la nivel global, corelația dintre economia neobservată și nivelul corupției în Republica Moldova a fost pozitivă, dar nu prea puternică (doar 0,3).

Creșterea nivelului corupției și a economiei neobservate duce la majorarea discrepanței fiscale – diferenței dintre veniturile fiscale colectate și cele potențiale. În ultimii ani discrepanța fiscală totală se estimează la circa 7% din PIB, ceea ce este echivalent cu aproximativ 9,5 mld. MDL în anul 2016. Astfel, se poate de afirmat că costul indirect al corupției generat de economia neobservată este creșterea veniturilor ratate către bugetul public.

Sursa: expert-grup.orgJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.