Progresul informațional a dus la apariția unor noi forme de plată fără a mai utiliza banii în numerar. Este vorba de plățile electronice pe care le realizăm atunci când facem cumpărături cu ajutorul cardului bancar, pe internet sau prin intermediul telefonului mobil.
Aceste plăți au la bază fie banii din contul bancar în cazul cardului, fie moneda electronică stocată la distanță pe un server și care nu are legătură cu un cont bancar. Moneda electronică de pe server este păstrată în portofele online personale și o putem utiliza la comercianții și furnizorii de servicii care aderă la această metodă de plată.
Cardul bancar
Unul din cele mai sigure și comode instrumente de plată fără numerar este cardul bancar. Acesta poate fi obținut odată cu deschiderea unui cont bancar și utilizat în țară sau peste hotare, la bancomate, magazine sau alte puncte comerciale care au instalate dispozitive de acceptare a plăților prin card (terminale POS). Cele mai răspândite carduri bancare sunt: card de debit și card de credit.
Cardul de debit reprezintă un card bancar legat de un cont bancar, care îți permite să faci cumpărături de servicii și bunuri în limita fondurilor disponibile pe contul bancar. La fel cardul de debit poate fi utilizat pentru a primi salariul, pensia sau îndemnizația.
Cardul de credit la fel reprezintă un card bancar legat de un cont bancar, care ne permite să facem cumpărături cu împrumut până la o limită stabilită. Dar atenție, după o perioadă suma cheltuită trebuie rambursată băncii, pentru care poate fi percepută dobândă și comisioane. Astfel gestionați-vă cu precauție cheltuielile în măsura posibilităților de a rambursa integral sumele cheltuite la sfârșitul perioadei stabilite de bancă.
Achitați sumele restante față de bancă la timp pentru a păstra o istorie de credit bună. Verificați cu regularitate rapoartele lunare de cheltuieli pentru a evita tranzacții neautorizate.
Siguranța plăților fără numerar
Cele mai importante beneficii ale cardului bancar sunt comoditatea și siguranța. Cardul este considerat a fi o formă mai sigură de plată, deoarece avem nevoie de un cod pentru a utiliza banii, în timp ce banii în numerar pot fi furați cu ușurință.
Atunci când obținem un card bancar, codul PIN este comunicat separat în așa fel încât doar posesorul să-l cunoască. Nu divulgați nimănui care este codul PIN al cardului dvs., fie că e vorba de comercianți, reprezentanți ai băncii sau chiar poliție. În același timp, pentru cumpărăturile online se utilizează codul CVV din trei cifre situat pe partea din spate a cardului. Acesta la fel trebuie știut doar de posesor, pentru a evita orice posibilitate de utilizare frauduloasă.
Dacă uitați cifrele din care este compus codul PIN sau ați introdus de mai multe ori date greșite, puteți cere băncii generarea unuia nou cod. De asemenea, în caz de pierdere, de furt sau de utilizare frauduloasă, trebuie să solicitați băncii fără întârziere blocarea cardului. Băncile au serviciul de clientelă non-stop unde putem apela și raporta o eventuală pierdere sau un furt de card. Banca va bloca imediat cardul, pentru a evita orice pierdere de bani din cei rămași pe cont.
Material în cadrul proiectului de educație financiară „Învață! Dă sens banilor”.
Poate fi transmisă coronavirus prin bancnote? | EDUFIN.MD
[…] ar trebui să înceteze să utilizeze numerar și să folosească metode de plată fără contact pentru a preveni răspândirea coronavirusului, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății […]