Membru CA Victoriabank: Nu exclud că în bancă sunt probleme

Banking-ul operațional din Republica Moldova este foarte dezvoltat, dar există și partea de guvernanță corporativă unde lucrurile merg foarte prost, a explicatla la ZF Live Ionuţ Pătrăhău, membru în Consiliul de Adminsitraţie al Băncii Carpatica din România şi în board-ul Victoriabank.

Banking-ul care include operațiunile zilnice este mai evoluat față de România. Există un sistem în care poți vedea orice garanție dacă e grevată de sarcini. Nu trebuie să mergi la notar sau la Cadastru. În România lipsește acest lucru. În plus poți verifica cazierul judiciar și fiscal al persoanelor fizice și juridice. Țara este mică și a fost ușor să se investească în sistemele informatice”, spus Pătrăhău.

Potrivit lui, partea de guvernanță corporativă în băncile moldovenești este foarte proastă. Acolo se întâmplă numai lucruri rele. Putem spune că primele patru, cinci bănci (Moldova Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank n.r) sunt dominate de același grup de interese, care este sprijinit de Bruxelles în lipsa unei alternative mai bune.

Referindu-se la Victoriabank unde este membrul boardului, Pătrăhau spune că lucruri stranii se întâmplă în condițiile în care trei ruși au fost aleși în consiliul băncii nu au depus actele la BNM pentru a fi confirmați. „Doi membri fondatori ai băncii (Victor Țurcan și Igor Spoială n.a) au fost aprobați, noi doi am fost aprobați (Ionuț Pătrăhău și Gavin N. Ryan n.r)  și trei ruși (Maria Vancikova, Stepan Juravliov și Alisa Aladinskaianu n.r) nu au depus nici un document la Banca Naţională a Moldovei (BNM) și suntem doar patru or, boardul nu poate exista cu patru membri”, afirmă Pătrăhău.

În opinia lui, conducerea executivă a Victoribank își îndeplinește atribuțiile într-un mod elegant, dar membrii boardului nu cunosc cifrele. E vorba de soarta  Republicii Moldova nu de soarta unei bănci în condițiile în care Fondul Monetar Internaţional (FMI) a promis Republicii Moldova bani cu condiția că se elucidează problema din sistemul bancar, iar Victoriabank este în capul listei. FMI a cerut un audit extern la cele mai  mari bănci din sistem. Au trecut cinci luni și auditul la Victoriabank nu a fost făcut pentru că mă gândesc că o să se găsească tot felul de probleme în bancă.

Am vorbit și cu directorul băncii (Natalia Politov Cangaș n.r), e o doamnă și spune că rușii nu depun actele pentru confirmarea de către BNM și că dacă le-ar depune totul ar fi în regulă.

Referindu-se la soluționarea problemelor din Victoriabank de către BNM, Pătrăhău afirmă că banca centrală este dominată de aceiași oligarhi. Nu există o instituție independentă în Republica Moldova care să facă dreptate. „Un dezastru în sistemul bancar moldovenesc care e dominat de oligarhi”.

Scandalul de la Victoriabank nu mai contenește de mai bine de doi ani după ce Consiliul de Administrație al băncii a fost suspendat de judecătoria Buiucani. CA a depistat mai multe nereguli în activitatea președintelui băncii, Natalia Politov-Cangaș și nu i-am mai prelungit contractul de muncă. Ulterior un acționar minoritar a atacat în instanță decizia CA, iar în rezultat instanța a anulat toate deciziile consiliului, inclusiv neprelungirea contractului de muncă cu președintele băncii.

Autor: Victor Ursu



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.