Puterea compunerii – o strategie simplă de investiţii

Puterea compunerii este o strategie simplă de investiţii prin care, cu efort minim putem obţine rezultate maxime şi ne putem multiplica economiile. Strategia presupune ca la sfârşitul fiecarei perioade investiţionale, profitul obţinut să îl reinvestim alături de suma iniţială pentru a putea beneficia de efectele puterii compunerii.

Dividendele, profitul sau dobânda câştigă la rândul lor profit sau dobânda mai mare anul următor. Compunerea înseamnă să punem câştigurile acumulate să lucreze în favoare noastră.

De ce este acest lucru atât de important veţi afla în următoarele rânduri dacă veţi citi articolul până la final.

Puterea compunerii putem să o comparăm cu un bulgăre de zăpadă. Cu cât rostogolim bulgărele mai mult prin zăpadă cu atât aria suprafeţei devine mai mare. Cu cât aria suprafeţei bulgărului este mai mare cu atât va aduna mai multă zăpadă.

La început bulgărele creşte încet, dar în cele din urmă se va face atât de mare încât nu îl vom mai putea mişca din loc.

Magia Puterii Compunerii

Pe parcursul acestui articol vă voi da mai multe exemple despre cum funcţionează puterea compunerii în practică pentru a putea cuantifica beneficiile pe care aceasta ni le poate aduce:

Dobânda simplă înseamnă să câştigăm aceeaşi sumă în fiecare an la investiţia pe care am făcut-o iniţial. Să presupunem că am investit suma de 10.000 lei şi ne aşteptăm să avem un randament de 5% pe an, asta înseamnă că vom obţine un profit net de 500 lei şi la sfârşitul anului vom avea suma de 10.500 lei.

Dacă retragem profitul obţinut, anul următor vom obţine acelaşi profit de 500 lei. Dar dacă vrem să beneficiem de puterea compunerii trebuie să nu retragem profitul obţinut ci să îl lăsăm să lucreze pentru noi în continuare şi câştigurile să se capitalizeze.

Astfel, dacă investim 10.000 lei azi la o dobândă de 5% pe an, vom avea 10.500 lei peste un an (10.000 x 1.05). Dacă nu retragem cei 500 de lei câştigaţi, ei vor câştiga dobândă pentru noi dacă îi vom lăsa în cont pentru înca un an. Dacă banii noştri vor continua să acumuleze 5% pe an, contul nostru va creşte la suma de  11.025 (10.500 x 1.05) până la sfârşitul celui de-al doilea an.

Pentru că am reinvestit cei 500 lei, care au lucrat împreună cu investiţia iniţială, câştigăm în cel de-al doilea an 525 lei, o sumă mai mare decât în anul precedent, fără ca noi să fi făcut ceva.

Suma câştigată în plus s-ar putea sa ni se pară mică, dar să nu uităm că noi nu a trebuit să facem ceva pentru a câştiga această sumă în plus.

Cel mai important este că suma pe care am câştigat-o în plus are capacitatea de a lucra în continuare pentru noi. După încă un an, investiţia noastră va ajunge la valoarea de 11.576,25 lei (11.025 x 1.05). De această dată am câştigat mai mult decât în primul şi în al doilea an. Această creştere a sumei an de an este puterea compunerii în acţiune: dobânda căştigând dobândă la dobândă şi aşa mai departe. Acest proces va continua atâta timp cât vom reinvesti şi vom câştiga dobândă.

Compunerea nu este numai un lucru simplu de făcut, dar ne şi ajută să ne creştem averea.

În primul rând ai nevoie de o investiţie care să genereze profit în fiecare an, mai mulţi ani la rând. După care ai nevoie de timp şi perseverenţă pentru a lăsa sumele să se acumuleze.

Dacă urmăm exemplul de mai sus şi luăm în considerare o rentabilitate de 10% pe an, la sfârşitul primului an vom câştiga 1.000 lei profit, ceea ce înseamnă că suma acumulată va fi de 11.000 lei.

Dacă lăsăm în continuare suma de 11.000 lei să lucreze pentru noi, la sfârşitul celui de-al doilea an vom câştiga 1.100 lei, ceea ce înseamnă că vom acumula 12.100 lei în cont.

Însă dacă păstrăm în cont suma investită iniţial şi nu retragem din profitul obţinut, în 30 de ani vom acumula mai mult de 170.000 lei, dacă presupunem că randamentul anual va fi de 10%.

În cel de-al 30-lea an profitul va fi de 15.863,1 lei, de aproape 16 ori mai mult decât în primul an. Partea interesantă este ca în tot acest timp noi nu a trebuit să investim alte sume, ci doar să lăsăm investiţia iniţială să obţină profitul anual.

Gândiţi-vă acum cum ar putea puterea compunerii să producă pentru noi, dacă am depune în cont în fiecare lună câte o sumă mică, cum ar fi 100 lei şi care ar fi rezultatele pe care le-am obţine în intervalul de timp dorit.

Compunerea este un proces lent şi monoton la început, dar treptat reinvestind sumele acumulate, acestea cresc şi în cele din urmă realizăm ca sumele se inmulţesc de la sine fară ca noi să ne mai aducem contribuţia.

Dar haideţi să vedem cum se schimbă în timp datele problemei dacă în loc de o investiţie iniţială de valoare alegem să facem investiţii periodice de mică valoare:

Puterea Compunerii pentru tineri!

O fată de 18 ani pune în fiecare an, de la vârsta de 19 ani până la vârsta de 25 ani, într-un cont suma de 2.000 lei, după care se opreşte şi lasă banii să se acumuleze în cont la o dobândă de 10% pe an până la vârsta de 65 ani.

În total ea a depus suma de 14.000 lei. Datorită puterii compunerii, ea acumulează în cont până la vârsta de 65 ani suma de 944.642 lei.

Să presupunem acum că ea are un frate geamăn, care nu este aşa de disciplinat din punct de vedere financiar şi îi place să îşi cheltuiască banii pe lucruri mărunte.

În cele din urmă la vârsta de 26 ani el îşi dă seama că trebuie să înceapă să economisească, aşa că începe să depună anual suma de 2.000 lei începând cu vârsta de 26 ani.

Şi el ca şi sora lui lasă banii să se acumuleze până la vârsta de 65 ani la o dobândă de 10% pe an, doar ca el depune această sumă anual de la 26 la 65 ani. În total el depune în cont suma de 80.000 lei, de 5 ori mai mult decât sora lui. La vârsta de 65 ani el acumulează în cont suma de 973.074 lei.

Sora contribuie cu suma de 14.000 lei (2.000 lei pe an, timp de 7 ani) şi acumulează în final suma de  944,642 lei, ceea ce înseamnă un profit net de 930,642 lei, sau de 66 ori suma investită iniţial.

Fratele ei contribuie cu suma de 80,000 lei (2,000 lei pe an, timp de 40 de ani) şi acumulează suma de 973,074 lei, ceea ce înseamnă un profit net de 893,704 lei, sau de 11 ori suma investită iniţial.

Sora a reuşit să obţină rezultate mult mai bune cu o sumă investită mult mai mică pentru ca a beneficiat de puterea compunerii pentru o perioadă mult mai lungă.

Concluzia este că sora a făcut un efort financiar mult mai mic, dar mult mai devreme şi a cules astfel roadele mult mai bogate la sfârşitul perioadei. Nu trebuie să uităm că este foarte important să începem să economisim cât mai devreme pentru a avea rezultate cât mai bune!

Puterea compunerii poate avea un impact major asupra economiilor noastre pe termen lung. Astfel dacă contribuim în fiecare lună timp de 9 ani cu aceeaşi sumă şi după aceea încetăm plăţile sau dacă nu contribuim cu nimic în primii 9 ani şi după aceea contribuim cu aceeaşi sumă în fiecare lună pentru următorii 42 de ani în final vom acumula aproximativ aceeaşi sumă.

Puterea compunerii este un lucru minunat!

Vrei să beneficiezi şi tu de efectele ei?

Nu amâna, începe să economiseşti şi să investeşti chiar azi!

Compunerea este de departe cea mai bună strategie de investiţii pentru copiii şi nepoţii nostri, pentru că ei au timp să lase profiturile să se acumuleze şi nu se vor gândi în fiecare zi la sumele adunate în conturile lor.

Magia compunerii ne permite să acumulăm avere şi are nevoie doar de 2 ingrediente: reinvestirea câştigurilor obţinute şi timp. Dacă facem o singură investiţie de 10.000 lei când avem 20 de ani, ea va creşte până la suma de 70.000 lei până la vârsta de 60 ani (luând în considerare o dobândă de 5% pe an).

Aceeaşi investiţie de 10.000 lei făcută la 30 ani ne va aduce 43.000 lei până la aceeaşi vârstă de 60 ani, iar dacă facem investiţia la 40 de ani vom obţine doar 26.000 lei.

Cu cât punem banii să muncească mai mult timp pentru noi cu atât vor genera mai mult în viitor.

Efectele Puterii Compunerii

Momentul în care începem să economisim este mult mai important decât suma pe care o economisim.

puterea-compunerii-animatie
Imagine: laurentiumihai.ro

Să luăm în considerare două persoane, să le numim Tom şi Bob. Atât Tom cât şi Bob au aceeaşi vârstă. Când Tom avea 25 ani, el a investit 15.000 lei la o rată a dobânzii de 5.5% pe an.

Presupunem că dobânda se capitalizează anual şi este aceeaşi in fiecare an. Până când Tom împlineşte vârsta de 50 ani, el va avea în contul lui suma de 57,200.89 lei (15,000 x [1.055^25]).

Prietenul lui Tom, Bob a început să investească mult mai târziu, adică la 35 ani. La acel moment, el a investit 15,000 lei la aceeaşi rată a dobânzii de 5.5% pe an, capitalizată anual. Când Bob împlineşte vârsta de 50 ani, el va acumula în contul lui 33,487.15 lei (15,000 x [1.055^15]).

Ce s-a întâmplat? Atât Tom cât şi Bob au aceeaşi vârstă de 50 ani, dar Tom are cu 23,713.74 lei (57,200.89 – 33,487.15) mai mult decât Bob în contul lui, deşi amândoi au investit aceeaşi sumă de bani şi au beneficiat de aceeaşi dobândă! Oferindu-i investiţiei sale mai mult timp să crească, Tom a câştigat în total dobândă în valoare de 42,200.89 lei, în timp ce Bob a câştigat doar 18,487.15 lei dobândă.

Peste 10 ani, când cei doi prieteni vor avea vârsta de 60 ani, Tom va avea aproximativ 100,000 lei în cont, în timp ce Bob va avea doar 60,000 lei, diferenţa fiind de 40,000 lei. Deci cu cât trece timpul cu atât diferenţa dintre cei doi se măreşte datorită efectelor puterii compunerii asupra investiţiilor lor.

Cel mai mare avantaj pe care îl putem oferi banilor noştri este TIMPUL. Sub influenţa timpului banii pot face minuni pentru noi.

Să începem cât mai devreme, este cel mai bun mod de a pune banii să lucreze în favoarea noastră. Să începem să economisim la vârsta de 25 ani, este unul din cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru noi!

Atunci când investeşti, adu-ţi aminte: compunerea amplifică creşterea banilor tăi.

Aşa cum investiţiile maximizează potenţialul de câştig al banilor tăi, compunerea maximizează potenţialul de câştig al investiţiilor tale, dar să reţinem că timpul şi reinvestirea profitului fac compunerea să funcţioneze, de aceea trebuie să ne ţinem departe de investiţia iniţială şi de profiturile câştigate.

Pentru a beneficia de avantajele compunerii nu e nevoie de vigilenţă, activitate intensă sau efort susţinut pentru a obţine rezultatele dorite.

Defapt compunerea funcţionează cel mai bine atunci când uităm de sumele investite şi nu apelăm la investiţia iniţială sau la dobandă.

Dar avem nevoie însă de perseverenţă şi disciplină.

În acest articol nu calculele în sine sunt importante ci principiul de funcţionare care ne poate ajuta să ne creştem economiile.

Exemplele de mai sus au scopul de a ne ajuta să ne facem o imagine despre beneficiile pe care le putem avea dacă suntem disciplinaţi şi investim pe termen lung, chiar dacă putem contesta valoarea dobânzilor bancare în scădere sau nesiguranţa profiturilor estimate, precum şi lipsa taxelor, a impozitelor sau a influenţei inflaţiei din exemplele prezentate.

Păstraţi din acest articol ideea, nu cifrele!

Autor: Monica Mititelulaurentiumihai.ro



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.