ODIMM utilizează tehnologii informaționale moderne pentru emiterea garanțiilor financiare

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) se află în trendul utilizării tehnologiilor informaționale moderne, iar cu suportul Băncii Mondiale lansează softul Guarantee Management System (GMS) pentru emiterea, monitorizarea și executarea garanțiilor financiare.

GMS permite gestiunea mai eficientă a garanțiilor financiare de stat prin interacțiunea online cu instituțiile bancare partenere și solicitanții de garanții financiare din rândul întreprinderilor mici și mijlocii.

Softul exclude menținerea dosarelor de garantare pe suport de hârtie, micșorează timpului de emisiune a unei garanții financiare, îmbunătățește calitatea raportării, înlătură necesitatea solicitantului de garanție să se deplaseze la ODIMM și aplică un nivel înalt de transparență a procesului de garantare. Totodată integrează tehnologiilor moderne ale Centrului de Guvernare Electronică cum ar fi MSign, MLog, MConect și MCloud, precum și Registrul de Stat al Unităților de Drept (RSUD).

Solicitanții de garanții financiare au acum posibilitate să solicite online garanție financiară pentru a acoperi deficitul de gaj la accesarea creditelor de la instituțiile bancare, iar băncile partenere să transmită online dosarul de garantare și să primească garanția financiară.

La moment, ODIMM colaborează în domeniul garantării creditelor pentru IMM-uri cu 9 instituții bancare din 11 existente în Republica Moldova și propune 5 produse de garantare a creditelor, începând de la companii debutante până la companii active și exportatoare. Valoarea maximă a garanției care poată fi emisă de ODIMM este de 5.000.000 lei pe o perioadă de până la 5 ani.

ODIMM în coordonare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii are drept scop asigurarea unui mediu cât mai prielnic dezvoltării sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii Unul din mecanismele financiare utilizate de ODIMM pentru atingerea scopului propus, este facilitarea accesului la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii prin emiterea garanţiilor financiare prin intermediului Fondului de Stat de Garantare a Creditelor (FGC), aflat în gestiunea ODIMM.

Garanţia financiară este un instrument financiar prin care emitentul ODIMM, în calitate de Garant, își asumă un angajament față de instituția bancară parteneră, în calitate de Beneficiar de garanţie, emisă sub formă de Scrisoare de garanție financiară pentru garantarea în cuantumul şi termenul corespunzător condițiilor de creditare și produselor de garantare, a creditelor acordate de instituția bancară unei persoane fizice cu activitate antreprenorială sau unei persoane juridice din categoria IMM-urilor, în calitate de Ordonator.

FGC a fost constituit în baza Hotărârii de Guvern nr. 208 din 20.03.2001, fiind gestionat, pe parcursul a 6 ani (2001-2007), de către Fondul pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului şi Dezvoltarea Micului Business (FSADMB), a cărui obiectiv de bază constituia întreprinderea acțiunilor orientate spre dezvoltarea antreprenoriatului. Odată cu instituirea ODIMM, prin Hotărârea de Guvern nr. 538 din 17.03.2007, FGC a trecut în gestiunea Organizației, fiind succesor de drept al FSADMB.Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.