OPEC nu are un preţ ţintă al petrolului

Secretarul general al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol, Abdullah al-Badri, a spus că organizaţia care furnizează 40% din petrolul mondial nu vizează un preţ ţintă, adăugând însă că statele din Golful Persic ar trebui să continue să investească în explorarea şi producţia de petrol, chiar dacă preţul ţiţeiului a atins cea mai scăzută valoare din ultimii cinci ani, pentru a evita o creştere bruscă a preţurilor, transmite Reuters.

Luând cuvântul la un eveniment organizat duminică la Dubai, Abdullah al-Badri a apreciat că preţul ţiţeiului a scăzut dincolo de ceea ce ar fi dictat fundamentele de piaţă. Cu toate acestea, al-Badri a subliniat că decizia OPEC de luna trecută, de a nu îşi reduce producţia, nu a fost una care a vizat o ţară anume.

Abdullah al-Badri. OPEC

Fundamentele nu ar fi trebuit să conducă la această reducere dramatică a preţurilor. Există unii care spun că decizia (OPEC-n.r.) a vizat SUA şi petrolul de şist. Acest lucru este incorect. De asemenea există unii care spun că a vizat Iranul şi Rusia. Şi acest lucru este incorect” a declarat Abdullah al-Badri.

În ultimele şase luni, preţul petrolului a scăzut pe pieţele internaţionale cu 40%, ajungând în prezent la circa 65 de dolari barilul, şi tendinţa de scădere continuă. Principala explicaţie a acestei evoluţii este scăderea cererii de petrol pe fondul încetinirii economiei mondiale, în timp ce oferta a rămas constantă.

OPEC, o organizaţie care regrupează 12 state membre, furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial. Următoarea reuniune a miniştrilor Petrolului din OPEC ar urma să aibă loc peste cinci luni, în timp ce Ministrul de Externe din Venezuela, Rafael Ramirez, şi-a exprimat speranţa că o reuniune extraordinară va avea loc până în luna iunie.
In this article


Join the Conversation

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.