Până la sfârşitul anului nivelul inflaţiei în Ucraina va depăşi 25%

Inflaţia în Ucraina va trece pragul de 25% până la sfârşitul acestui an, susţine economistul independent Vladislav Starineţ (Владислав Старинец).

Inflaţia la noi va fi mult mai mare de 20 procente. În cel mai bun caz aceasta se va menţine la nivelul de 25 la sută. Hrivna s-a devalorizat deja cu 60% şi asupra ei contunuă să influienţeze mai mulţi factori negativi, cel mai mare fiind războiul, care ne costă aproximativ 20 miloane USD pe zi. De asemenea, datoriile ce „atârnă” pe bilanţul băncilor, pentru salvarea cărora este nevoie de circa 5 miliarde dolari.” – a menţionat Starineţ.

Astfel, economistul a subliniat faptul că toți factorii de mai sus contribuie la scăderea generală a economiei țării.

Toţi aceşti factori „presează” şi demonstrează că inflaţia nu va fi cea mai mare problemă. Aceasta va fi insoţită de creşterea şomajului şi a tuturor efectelor negative pentru economia ţării” – părerea pesimistă a economistului.

Săptămîna trecută, economistul a pronozat o creztere a cursului hrivnei ucraineşti până la nivelul de 18 hrivne/dolar SUA.

Conform informaţiei statisticii oficiale „Госстат”, în luna octombrie inflaţia s-a accelerat până la 19.8%. Prognozele FMI, Băncii Mondiale şi Băncii Naţionale a Ucrainei de creştere a inflaţiei fiind de 19 la sută, iar a Ministerului dezvoltării economiei (Минэкономразвития) – 19,5%.

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.