Protecția socială și prețurile mici alimentează nostalgia moldovenilor după URSS

La 27 de ani de la destrămarea URSS, majoritatea moldovenilor regretă prăbușirea Imperiului roşu, un sentiment puternic întreţinut la Chișinău. Barometrul Opiniei Publice arată că 40% dintre moldoveni sunt nostalgici după URSS. În cazul unui referendum, respondenții ar vota pentru refacerea Imperiului roșu. Explicația rezidă în prețurile mici la alimente, utilități și protecția socială, constată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” jurnalistul economist, Vlad Bercu.

După anii 1990 s-a evidențiat o diferență foarte mare între cei bogați și cei săraci. Situația legată de lipsuri şi sărăcie macină persoanele înaintate în vârstă. Totodată, o imagine idealizată a epocii sovietice serveşte drept comparaţie pentru a critica situaţia actuală.

”Nostalgia este alimentată de prăbușirea unui sistem social. Totodată, după 1990 a apărut fenomenul salariului în plic care grație unor eforturi ale autorităților încă nu a fost redus. Fenomenul continuă să domine și prezent în economia Republicii Moldova, susține Vlad Bercu.

Datele statistice arată că în trimestrul trei 2018, 9.8% dintre angajați au primit salariile în plic față de 8,8% în 2017. Explicația e că se luptă cu salariul în plic, instituțiile care iau mită chiar și salarii în plic sau plățile care se fac în plic pentru unii funcționari.

Potrivit lui Vlad Bercu, o altă dezamăgire este legată de pensionare. După destrămarea URSS, cetățeanul a fost lăsat singur în fața problemelor existente. Statul nu a intervenit ca urmare a pierderii actelor de contabilitate de la întreprinderile, care s-au ruinat, iar instanțele de judecată nu le-au făcut dreptate.

”Oamenii „duc dorul“ cel mai mult modului în care le erau asigurate locurile de muncă, ordinii din ţară şi asistenţei medicale.”, a mai spus Vlad Bercu.

În concluzie, jurnalistul economist a menționat că pentru diminuarea nostalgiei sovietice, statul ar trebui să adopte niște politici sociale mai radicale care să determine cetățenii să rămână acasă, dar nu să plece peste hotare în căutarea unui loc de muncă.

Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.