România nu mai trece la euro în 2019, este nevoie de o convergenţă reală

România nu-şi mai asumă 2019 ca anul adoptării monedei euro, stabilirea unei date certe necesită un consens politic şi social larg şi o mai bună înţelegere a eforturilor necesare atingerii acestui obiectiv, se arată în Programul de Convergenţă 2016, aprobat, miercuri, de Executiv.

Guvernul îşi menţine angajamentul de adoptare a monedei euro. O dată concretă va fi stabilită după realizarea unui calendar de trecere la moneda euro, care va fi finalizat până la următoarea ediţie a programului de convergenţă„, a declarat la finalul şedinţei Executivului ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

Ea a menţionat că este foarte important ca România să aibă o convergenţă reală la euro, adică veniturile populaţiei să fie la 70-80 la sută din media zonei monetare, iar în România acest indicator este situat la 55%.

Vorbim aici de PIB pe locuitor, de veniturile întregii societăţi, de veniturile populaţiei şi mai ales ne gândim şi trebuie să avem în vedere flexibilitatea şi competitivitatea economiei româneşti„, a spus ministrul.

Ea a menţionat că Guvernul continuă reformele necesare creşterii economiei.

În actuala planificare bugetară estimăm un deficit bugetar în termeni ESA de 2,95% din PIB şi un deficit 2,9% din PIB pentru anul următor. Se aşteaptă o abatere de la obiectivul bugetar pe termen mediu, în 2016 şi 2017, în principal ca urmare a reducerilor de taxe şi impozite aprobate prin noul Cod fiscal şi prin majorările unor drepturi de asistenţă socială decise în 2015„, a spus Dragu.

„Programul de Convergenţă ediţia 2016 are la bază prevederile Strategiei fiscal-bugetare şi cadrul macroeconomic actualizat pentru 2016-2019. Creşterea economică prognozată este de 4,2% în 2016 şi de 4,3% în 2017. Prin actuala planificare bugetară naţională estimăm că deficitul bugetar nu va depăşi rata de referinţă de 3% din PIB în 2016 şi 2017 şi că va reveni pe o traiectorie descrescătoare în 2018-2019. De asemenea, se aşteaptă devierea de la ţinta privind obiectivul pe termen mediu în 2016 şi 2017, ca urmare a măsurilor din noul Cod fiscal şi a majorărilor salariale aprobate în cursul anului 2015. Din 2018, această tendinţă se va schimba”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

sursa: mediafax.ro


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.