Vom avea bursă! Bursa de Valori a Moldovei corespunde tuturor cerinţelor legislative.

Urmare a diverselor comentarii şi opinii apărute în ultima perioadă în mass-media, cu privire la conformarea Bursei de Valori a Moldovei (B.V.M.) la prevederile Legii nr. 171 din 11.07.2012 „privind piaţa de capital” şi licenţierea acesteia în calitate de operator de piaţă, B.V.M. ţine să precizeze unele momente pentru a aduce claritate anumitor lucruri în comunicatul de presă publicat pe site-ul bursei.

Conform prevederilor Legii „privind piaţa de capital” şi în termenii prevăzuţi de aceasta (art. 147), B.V.M. s-a conformat noilor cerinţe a legislaţiei privind piaţa de capital, inclusiv prevederilor „Regulamentului privind licenţierea şi autorizarea pe piaţa de capital”, aprobat prin Hotărârea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, nr. 56/11 din 14.11.2014. În acest sens, au fost aprobate în redacţii noi documentele constitutive ale B.V.M., totodată fiind perfectate şi aprobate un şir de acte interne cerute de noile prevederi ale legislaţiei, fiind asigurate şi cerinţele de dotare tehnică a sistemului de tranzacţionare.

B.V.M. asigură înregistrarea tranzacţiilor bursiere în mod electronic încă de la fondare, utilizând în acest sens Sistemul Automatizat Integrat de Tranzacţionare ce asigură realizarea garantată şi operativă a negocierilor bursiere. Efectuarea clearingului şi decontărilor tranzacţiilor bursiere încă din anul 1998 este asigurată de Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare (D.N.V.M.), participant al pieţei de capital. Sistemele B.V.M. şi D.N.V.M. sunt integrate, schimbul de date fiind efectuat în mod automatizat (electronic).

În conformitate cu prevederile Legii „privind piaţa de capital”, operatorul de piaţă trebuie să asigure supravegherea la distanţă a sistemului de tranzacţionare de către regulator. În luna august anul trecut a fost testată posibilitatea de supraveghere a sistemului de tranzacţionare a B.V.M. de către C.N.P.F., iar începând cu luna septembrie aceasta a fost cu succes implementată, fapt confirmat prin semnarea în acest sens a unui act corespunzător de către ambele părţi.

Totodată, potrivit noii legi, Regulile pieţei reglementate (B.V.M.) prevăd pentru membrii ei posibilitatea de acces direct şi la distanţă la tranzacţionarea instrumentelor financiare. Accesul direct a fost asigurat dintotdeauna de către Bursă, iar ce ţine de accesul la distanţă, Bursa împreună cu membrii ei au testat deja această posibilitate şi la momentul primirii noii licenţe va oferi membrilor doritori posibilitatea accesării de la distanţă a sistemului de tranzacţionare.

Activitatea B.V.M. corespunde tuturor cerinţelor legislative, inclusiv privind dotarea tehnică, mărimea capitalului propriu, regulile de tranzacţionare, etc.

După finisarea procesului de examinare a documentelor prezentate C.N.P.F. şi eliberarea licenţei, B.V.M. va începe a activa pe piaţa de capital în calitate de operator de piaţă în conformitate cu noua Lege „privind piaţa de capital”.



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.