Zona Euro: Inflatia a intrat pe teritoriu negativ in decembrie

Inflaţia a trecut în teritoriu în decembrie în zona euro, cu un recul al preţurilor de 0,2%, a confirmat vineri oficiul european pentru statistică Eurostat, în a doua estimare, citată de AFP.

Inflaţia a fost de 0,8% cu un an în urmă şi de 0,3% în noiembrie. Rata înregistrată în decembrie este cea mai slabă din septembrie 2009.

Mulţi economişti se tem că zona euro va intra într-o perioadă de deflaţie, o spirală negativă marcată de o reducere prelungită a preţurilor şi a salariilor.

Pentru a evita acest fenomen şi pentru a relansa creşterea, Banca Centrală Europeană (BCE) a pus în practică din iunie un vast arsenal de măsuri pentru a susţine economia.

Dar experţii se asteaptă că BCE să meargă mai departe, lansând în scurt timp o răscumpărare masivă de active, ţintind piaţa datoriilor publice din zona euro.

Unul dintre membrii consiliului director, francezul Benoit Coeure, a confirmat vineri că banca studiază o rascumparare de obligaţiuni suverane în timpul urmatoarei reuniuni din 22 ianuarie.

Sursa: hotnews.roJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.