Oportunități de parteneriate de afaceri și proiecte investiționale la Moldova Business Week 2017

Moldova Business Week 2017 a fost, astăzi, inaugurată la Chișinău. La deschiderea evenimentul a participat Premierul Pavel Filip, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, investitori locali și străini, autorități, finanțatori, importatori și exportatori din principalele sectoare ale economiei.

În discursul său Premierul, Pavel Filip, a susținut că nimic nu este mai important pentru un Guvern decât a oferi condiții bune de afaceri pentru companii, menționând rezultatele reformelor derulate. Șeful Executivului s-a referit la aprobarea un șir de amendamente la legislațiea națională în cadrul reformei regulatorii în ceea ce privește reducerea controalelor, actelor permisive, a numărului de instituții reglementatoare, precum și implementarea reformei legislației muncii, liberalizarea accesului cetățenilor străini la piața muncii locale ș.a.



Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko a afirmat că această serie de evenimente în cadrul Moldova Business Week 2017 are o importanță deosebită pentru companiile locale și străine. ”UE, în calitate de principal partener comercial al Republicii Moldova, susține deschiderea acestui eveniment, deoarece suntem interesați de modul în care comunitatea de afaceri percepe procesul de implementare a reformelor și a Acordului de Asociere cu UE și DCFTA”, a menționat Peter Michalko.

Octavian Calmîc, ministrul Economiei și Infrastructurii a făcut o prezentare a climatului de afaceri și investițional în Republica Moldova, subliniind că atragerea investițiilor reprezintă o prioritate stabilită la nivel guvernamental.

”Atragerea în țară a unor investiții semnificative, idei inovatoare și tehnologii este în mare măsură imposibilă fără de a crea un climat de afaceri atrăgător și a asigura protecția investițiilor. În acest sens, țara noastră trece printr-un proces cuprinzător de modernizare și reformare. Un element nou pentru mediul de afaceri este un proiect conform căruia statul va oferi câte 40 000 de lei pentru fiecare loc de muncă creat companiilor care deschid minimum 100 de locuri de muncă și oferă salarii de cel puțin 75% din salariul mediu pe economie și numărul locurilor de muncă nu scade timp de trei ani”, a afirmat Octavian Calmîc.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a abordat tema competitivității regionale a Republicii Moldova din perspectiva investitorilor străine directe. Potrivit oficialului investitorii, care vin într-o țară anumită un sistem bancar sănătos și acces rapid la finanțare. În acest sens, în pofida crizei prin care a trecut sectorul bancar, sunt implementate reforme care au ca scop dezvoltarea sectorului bancar la cele mai înalte standarde mondiale, iar în câteva luni băncile din Moldova vor funcționa pe baza principiilor Basel III și a legislațiilor bancare ale UE.




În cadrul primei zile a săptămânii de afaceri a fost pus în discuție potențialul forței de muncă din Republicii Moldova este un subiect de mare actualitate. Raisa Dogaru, directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Moldova, a afirmat că în 2016 în țara noastră au absolvit liceul 10 280 persoane, colegiile – 6 789 absolvenți, școli tehnice profesionale – 3 584 absolvenți, instituțiile superioare de învățământ – 15 141 persoane. În opt luni ale anului curent în țara noastră erau înregistrați la Oficiile forței de muncă 26 392 persoane în căutare de locuri de muncă, dintre care 16 442 din spațiul rural și 9 950 din orașe. Odată cu implementarea Strategiei naționale de ocupare a forței de muncă 2017-2021, în patru ani autoritățile își propun să atingă o rată de ocupare a forței de muncă de 44,1%.

La final, Vitalie Zaharia, director general MIEPO a prezentat instrumentele de suport acordate de echipa MIEPO companiilor interesate să investească în Moldova, dar și celor locale, care doresc să să-și comercializeze produsele pe piețele externe.

”Organizația noastră oferă asistență în baza principiului de „ONE STOP SHOP“ investitorilor și exportatorilor, punându-le la dispoziție toate informațiile necesare pentru atingerea scopurilor de afaceri. Începând de la consultanță privind lansarea proiectului în Moldova, vizite de studiu, legislație, baze de date cu furnizorii locali, date pentru studiile de fezabilitate, identificarea locației pentru producere până la asistență post-investițională etc. Sper că evenimentul de astăzi va pune începutul unor noi proiecte de afaceri în țara noastră”, a spus Vitalie Zaharia.

Conform programului în continuare vor urma cinci sesiuni tematice dedicate prezentării potențialului investițional pe platforma zonelor economice libere și a parcurilor industriale (sala de conferințe Răut), precum și în sectoarele agroalimentar (sala de conferințe Prut), textile (sala de conferințe Blu Lounge), ICT (sala de conferințe Nistru), privatizări (sala de conferințe Roz). Moderatorii sesiunilor vor fi Ronny Bechmann managerul Programului de Dezvoltare Economică Sustenabilă GIZ, Alexandru Baltag, AOAM, Doina Nistor, director al Proiectului de Competitivitate finantat de USAID si Guvernul Suediei, Ana Chirița, directorul Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC. De asemenea, managerii unor companii din aceste sectoare vor prezenta istoriile lor de success în afaceri. După fiecare sesiune sunt planificate discuții B2B.

Menționăm că, Moldova Business Week 2017 este organizat de Ministerul Economiei și Infrastructurii și Organizația pentru Atragerea Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în parteneriat cu KAUFLAND, Moldova Agroindbank, precum și al Orange, ODIMM, EBA, GIZ, CEP II, AmCham, Ambasada Italiei la Chișinău ș.a.



Sursa: MIEPO



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.