Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) a organizat la 22 iunie, Finala Concursului Național „Cel mai bun plan de afaceri”, ediția 2016.
În cadrul Finalei au participat 15 dintre cele mai bune Planuri de afaceri,elaborate și prezentate de elevii din instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar din Republica Moldova.
Potrivit rezultatelor juriului, locul I a fost ocupat de Prozor Ilona, din Chișinău, pentru ideea de afacere pentru confecţionarea vestimentelor cu aplicații manuale și Zaiţev Rodion, din Chișinău, pentru afacere cu șeminee bio. Pe locul II s-au clasat Semionov Ivan pentru afacerea cu produse unicat din metal, Grigore Tudorică, pentru afacerea cu pizza și Diana Nederiță, pentru afacerea care constă în confecționarea hainelor pentru copii. Locul III a fost câștigat de Marina Mocanu, pentru prezentarea unei idei de covrigărie, Mihail Popa, producător de scaune din metal și Denis Ceaicovschii, pentru afacerea cu carving din legume. Toți câștigătorii au primit cadouri laptopuri, tablete și telefoane mobile.
Juriul, format din reprezentanți ai mediului de afaceri, ai organizațiilor care gestionează programe pentru antreprenori, au desemnat învingătorii în baza mai multor criterii, printre care actualitatea/originalitatea ideii, gradul de inovare, viabilitatea ideii de afaceri, complexitatea analizei SWOT, strategia de marketing și planul financiar și potențialul de a deveni start-up.
Sofia Șuleanschi, director executiv CEDA a menționat că acest exercițiu este un examen pentru elevii școlilor profesionale din țară, după studierea cursului Bazele antreprenoriatului, instituit ca și studiu obligatoriu în școlile profesionale acum 3 ani, cu suportul Ministerului Educației și a Serviciului de Dezvoltare din Liechtenstein.
Potrivit Sofiei Șuleanschi este important faptul că elevii acestor școli au posibilitatea să-și aplice ideile în practică într-un mod profesionist, cu elaborarea planului de afaceri, analizele necesare, estimarea calculelor și a riscurilor.
„Odată cu predarea bazelor antreprenoriatului în școlile profesionale, oportunitățile oferite de piața din Republica Moldova și opțiunile în carieră au devenit o realitate pentru absolvenți. Ceea ce ne dorim este să începem a promova studierea antreprenoriatului și în instituțiile de învățământ secundar”, a subliniat Sofia Șuleanschi.
Pius Frick, reprezentantul LED în Republica Moldova, a salutat elevii finaliști și a menționat că programele derulate în Republica Moldova vin să susțină tinerii să investească cunoștințele în țară, prin preluarea experienței europene.
Cristina Boaghi, viceministrul educației a spus că printre prioritățile Ministerului Educației se numără susținerea studierii antreprenoriatului, alături de tehnologiile informaționale și limbile moderne de către elevi și studenți, deoarece cunoașterea acestor domenii facilitează angajarea în câmpul muncii a tinerilor. Cristina Boaghe a subliniat că toți elevii care au participat la concursul final sunt câștigători și le-a urat succese în afaceri.
Concursul a fost organizat în mai multe etape, cea regională fiind organizată în 4 regiuni din țară: sud (inclusiv UTA Găgăuzia), nord, centruși Chișinău. Pentru participare la concurs au fost înregistrate în total 70 de planuri de afaceri ale învingătorilor în concursurile din cadrul școlilor profesionale. Dintre acestea, deținătorii locurilor I și II au fost desemnați pentru participare la concursul național.
Concursul „Cel mai bun plan de afaceri” ediția din 2016 este organizat în cadrul Proiectului „Activitatea de instruire în domeniul antreprenoriatului și angajării în câmpul muncii” (MEEETA III), cu scopul de a promova spiritul antreprenorial în rândul elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar, prin aprecierea celor mai bune planuri de afaceri elaborate de elevi în cadrul disciplinei Bazele Antreprenoriatului.