Băncile din Ucraina propun condiţii de două ori mai avantajoase decât băncile din Republica Moldova

Din cauza conflictului armat de Ucraina ratele dobânzilor la depozite bancare din această țara sunt în creștere continuă.

Ratele dobânzilor la depozite bancare propuse de băncile din Ucraina depășesc de două ori ratele propuse de băncile autohtone.

Banca Comercială „Первый Инвестиционыи” S.A. oferă cea mai mare rată pe piaţa bancară ucraineană la depozite bancare în moneda naţională – hrivnă. Rata propusă este de 26% pentru un depozit cu termen de un an, pe când, în Republica Moldova, Banca Comercială „Unibank” S.A., care este lider la mărimea ratelor dobânzilor propuse la depozitele bancare, propune o rată doar de 9% la depozit în monedă națională cu termen de un an.

În valută straină, euro şi dolar, Banca Comercială ucraineană „Михайловски” S.A. propune o rată a dobânzii de 12,25% la depozitele cu termen de un an. În Republica Moldova, leaderul BC „Unibank ” S.A. propune o rată de 6,1% la același termen.

Investitorii din Republica Moldova care pot să-și permită asumarea riscului, care este mai mare pe piața bancară ucraineană comparativ cu piața autohtonă, pot să plaseze surplusul de resursele financiare în Ucraina.

În urma unei analize, putem spune că, cei care depun valută în Ucraina au de câștigat 2 ori mai mult decât dacă ar păstra valuta în băncile din Republica Moldova.

Dar dacă e să convertim lei în hrivne, atunci chiar dacă rata dobânzii din Ucraina este 2,8 ori mai mare, avem de pierdut. O influenție mare are cursul valutar Leu -Hrivnă, care ar duce nu doar la ratarea câștigului, dar şi pierderii sumei depuse la depozit în proporție de minim 6,87%.

Nu trebuie să uităm, că la efectuarea acestor tranzacții pot apărea și alte costuri, cum ar fi comisioane, taxe și impozite, iar decizia de asumarea riscului să fie luată conștient.

Notă: Atragem atenție că acest articol are doar un scop informativ!

 



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 comment

  1. Sergiu Răspunde

    mda. si dobinda la credite ar trebui sa fie peste 30%???

  2. Sergiu Răspunde

    Cred ca cel mai mare risc este prezentat de Fondul de garantare a depozitelor, care e pe prag de faliment. In internet deja a ajuns informatia precum ca Guvernul Ukrainei incearca sa salveze FGD prin emisie de obligatiuni. Cred ca va dati seama ce inseamna asta 🙂

  3. alekcandpy Răspunde

    Nici fondul nostru de garantare nu stă mai bine, poate ar fi o idee bună si pentru Moldova.