AIPA a dat startul recepționării cererilor pentru subvențiile în avans

Începând din 2 iulie şi până pe 10 septembrie, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) anunță ca va recepționa cererile de subvenționare, aferente plăților în avans pentru anul 2018, destinate tinerilor și femeilor fermieri ce doresc să-și lanseze o afacere în sectorul agricol.

Subvențiile în avans vor fi acordate în baza proiectelor investiționale depuse de producătorii agricoli care desfășoară pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar.

Prevederile documentului se extind asupra proiectelor start-up aferente următoarelor măsuri de sprijin:

  • stimularea investițiilor pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat;
  • stimularea investițiilor pentru înființarea, modernizarea plantațiilor multianuale;
  • stimularea investițiilor pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, inclusiv pentru procurarea animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic al acestora;
  • stimularea investițiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare.

Documentele privind depunerea și obținerea subvențiilor în avans, le găsiți aici.

Examinarea cererilor de acordare a plăților în avans se va realiza de către AIPA conform procedurilor stipulate în Regulament. Evaluarea și selecția finală a proiectelor investiționale, care au îndeplinit criteriile de eligibilitate va fi realizat de către Comisia de evaluare și selecție.

Valoarea maximă a sprijinului financiar – 65% din valoarea costurilor eligibile (nu mai mult de 1 000 000 lei).

Plata subvenției în avans va fi efectuată prin intermediul contului Escrow în modul următor:

  • Prima tranșă – 75% din valoarea subvenției, care se va achita cu condiția prezentării dovezilor cofinanțării din partea Beneficiarului a 35% din valoarea costurilor eligibile;
  • A doua tranșă – 25% din valoarea subvenției, în baza cererii de debursare la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative, conform domeniului în care este efectuată investiția.

Pentru implementarea sistemului de acordare a Plăților în Avans pentru proiectele start-up, anual din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi alocate cel puțin 5%, iar în anul curent, această sumă constituie 45 mil. lei.

Vezi ce presupun subvențiile în avans pentru producătorii agricoli debutanți

Sursa: aipa.gov.mdJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.