La 6 ani am inteles pentru prima data ce inseamna banii. Din acel moment, am incercat sa gasesc mereu modalitati prin care sa ii castig. Jumatate din viata am fost independent financiar. O treime din ea am petrecut-o din pozitia de antreprenor. Iar de cinci ani, sunt tata…
Am fost unul dintre norocosii generatiei mele. Bunica paterna s-a preocupat sa invat sa scriu si sa citesc inca dinainte de a pasi in clasa I. Asa am deprins placerea de a lectura. Bunicul matern m-a invatat sa pretuiesc banii, sa le respect valoarea si sa imi placa sa ii castig. Si m-a mai invatat ceva: sa consider firesc sa fiu remunerat pe masura muncii mele!
Am prins 10 ani de comunism. “Tovarasii” ii aratau cu degetul de imperialistii capitalisti, care profitau de clasa muncitoare. Trebuiam sa fim cu toti egali, desi utopia doctrinei era evidenta chiar si inainte de ’89.
Bunicul meu era un om simplu, dintr-o familie saraca, nascut si trait intr-un sat aproape de granita cu U.R.S.S. Nu era chiabur. Era antreprenor. Trecut prin al doilea razboi mondial, ranit de doua ori in Muntii Tatra, s-a intors acasa ca sa faca ce stia el mai bine: comert. A inceput prin a cumpara si vinde nasturi si, daca nu se intampla sa fie “salvat” de falnica armata eliberatoare sovietica, probabil ca s-ar fi aflat astazi printre numele cunoscute din istoria finantelor romanesti. In schimb, a ajuns comanditar al unui magazin de delicatese pe actualul bulevard I.C. Bratianu. Cand am facut si eu ochi, l-am gasit ca sef de alimentara undeva in zona Baneasa. Am crescut printre tejghele si lazi de marfa, dar si cu dorinta de a duce la bun sfarsit diverse sarcini prin curtea bunicilor, pentru care eram remunerat generos la sfarsitul zilei…
Sa iti placa sa faci bani nu este un lucru rau. Dimpotriva. Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca educatia financiara a copiilor nostri incepe inca din momentul in care invata sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca. Un copil care va fi rasplatit financiar pentru eforturile sale va deveni un adult chibzuit. El va intelege valoarea banilor si se va gandi inainte sa aiba cerinte exagerate. In plus, daca il inveti ce sa faca cu rasplata pe care o primeste pentru efortul depus, odata ajuns la maturitate va avea un management financiar superior.
Ne plangem ca romanii nu au educatie financiara. Ca, in loc sa faca ceva constructiv cu banii pe care ii aduna, merg in Germania si isi iau un Mercedes sau un Audi la mana a doua. Sau ca, in urma cu 8-10 ani, au cumparat case sau terenuri supraevaluate, contractand credite in conditii defavorabile. Unii dintre ei nu au citit atent contractul, altii au avut incredere cand bancile le-au spus sa aiba incredere in francul elvetian. Criza ne-a facut mai atenti. Am invatat o lectie pe care lumea occidentala a primit-o inca din anii ’30. Este randul nostru sa o predam mai departe copiilor nostri, pentru ca ei sa nu mai faca greselile generatiei noastre.