CNPF şi KNF au dezbătut subiecte ce țin de reglementările pieţei de capital

La Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) s-a desfășurat un atelier de lucru, în cadrul căruia specialiștii CNPF şi experţii Autorităţii de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF) au dezbătut subiecte ce țin de reglementările privind piaţa de capital din Republica Moldova și, în particular, în ceea ce priveşte societăţile de investiţii, ce sunt principalii intermediari pe piaţa de capital. Acțiunea organizată face parte din Componenta 2 a proiectului Twinning, lansat cu suportul UE la CNPF anul trecut, implementarea căruia decurge cu sprijinul KNF.

Colegii polonezi au  prezentat un set de recomandări specialiştilor CNPF privitor  la condiţiile de licenţiere a societăţilor de investiţii, serviciile şi activităţile de investiţii, protecţia investitorilor, clasificarea clienţilor din portofoliul societăţilor de investiţii ş.a., exprimîndu-și disponibilitatea și în viitor să acorde asistență CNPF în soluţionarea şi clarificarea aspectelor privind activitatea societăţilor de investiţii.

Experţii KNF s-au referit la experiența acumulată în procesul activității de reglementare a piaței de capăital din țara lor, particularitatea căreia constă în faptul că aici își desfășoară activitatea 54 de case de brokeraj, 14 bănci prestatoare de servicii de investiţii, inclusiv firme de investiţii din ţările-membre ale Uniunii Europene, 147 de persoane ce muncesc în calitate de agenţi delegaţi. Pentru comparație am nota că pe piaţa de capital din Moldova sunt înregistrate 19 societăţi de investiţii, inclusiv 8 bănci care prestează servicii de investiţii.

În cadrul atelierului de lucru s-au examinat instrumentele financiare derivate tranzacţionate în afara pieţei reglementate şi MTF, numite în legislaţia europeană „OTC derivatives”, reglementarea cărora nu este prevăzută de legislaţia moldavă actuală cu privire la piaţa de capital, subiectele legate de capitalul iniţial al societăţilor de investiţii, de agenţii delegaţi,  altfel spus, de persoane care pot presta servicii în numele societăţilor de investiţii, în prezent, în republica noastră nefiind înregistrat niciun atare agent.

Deoarece domeniul pieţei de capital și mai cu seamă cel privind  societăţile de investiţii, este unul extrem de vast, urmează ca în luna iulie curent să fie efectuată la CNPF o nouă misiune a experților polonezi, pentru a fi continuate discuțiile și împărtășită experiența avansată a KNF.

Sursa: cnpf.md

 

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.