Compania de microfinanțare „Microinvest” SRL care activează pe piața financiar-bancară a Republicii Moldova din aprilie 2003, solicită de la Curtea Supremă de Justiție dreptul la o justiție corectă.
Compania informează într-un comunicat că la data de 18 februarie 2015, Curtea Supremă de Justiție a acceptat spre examinare recursul declarat de „Microinvest” SRL împotriva Deciziei Curţii de Apel Chişinău din 18 decembrie 2014, în dosarul cu privire la executarea contractelor de investiție încheiate dintre companie și asociații săi. Astfel, s-a stabilit că dosarul va fi examinat de către instanța judecătorească supremă în data de 18 martie 2015.
Asociații „Microinvest” SRL – „BFSE HOLDING BV” (Olanda), printre ai cărui principali investitori se numără agențiile de dezvoltare ale guvernelor Elveției și Germaniei, „OIKOCREDIT” Ecumenical Development Cooperative Society U.A. (Olanda), SOROS ECONOMIC DEVELOPMENT FUND (SUA) și S.A. SIDI SOLIDARITE INTERNATIONALE POUR LE DEVELOPPEMENT ET L’INVESTISSEMENT (Franța) – își exprimă în continuare speranța că Curtea Supremă de Justiție va asigura examinarea corectă a cazului, în conformitate cu prevederile legislației internaționale şi naţionale în vigoare.
Prin adoptarea Deciziei Curţii de Apel Chişinău, în contextul în care 81.58% din capitalul social al companiei „Microinvest” SRL este format din investiții străine, a fost grav încălcată clauza de arbitraj internațional și convențiile internaționale la care Republica Moldova este parte, și anume: Convenția Europeană de Arbitraj Comercial Internațional, Convenția de la New York din 10.06.1958 pentru recunoașterea și executarea sentințelor arbitrale străine, precum și Legea cu privire la arbitrajul comercial internațional și mai multe articole ale Codului Civil al Republicii Moldova.
Asociații companiei au investit în Republica Moldova până în prezent circa 99 milioane de lei, iar din cauza judecării incorecte a cazului menționat mai sus, aceștia riscă să piardă circa 16 milioane de lei.
Activitatea companiei „Microinvest” SRL este sprijinită de către finanțatori internaționali parteneri precum: EUROPEAN FUND FOR SOUTHEAST EUROPE S.A. (EFSE), OVERSEAS PRIVATE INVESTMENT CORPORATION – Instituția Financiară pentru Dezvoltare a Guvernului SUA (OPIC), Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), Nederlandse Financierngs-Maatschappij Voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO), MicroCredit Enterprises (MCE), Oikocredit, Ecumenical Development Cooperative Society U.A., CoopEst Nederlands B.V., responsAbility, BlueOrchard Microfinance Fund și de bănci locale.