Date eronate în presă cu privire la cele nouă miliarde de lei acordate băncilor străine de către Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială

Recent, un portal de la noi a publicat o ştire cu titlul: BEM, Banca Socială și Unibank au creditat cu peste 9 miliarde lei bănci din străinătate. Jurnalistul a utilizat date oferite de Banca Națională a Moldovei (BNM), dar a comis mai multe erori la prezentarea acestora, fapt ce a generat o înțelegere greşită a situaţiei.

Știrea este bazată pe informația privind activitatea economico-financiară a băncilor din R. Moldova în luna octombrie şi noiembrie 2014. Cifrele la care autorul face referinţă se găsesc în rubrica Mijloace băneşti datorate de băncile străine (număr de ordine 2.2.).

Eroarea #1

„Pentru luna noiembrie băncile comerciale din Republica Moldova au avut 7,53 miliarde de lei acordate băncilor din străinătate. Doar într-o lună suma s-a majorat cu peste 7,1 miliarde de lei.”.

Aşadar, în noiembrie 2014, mijloacele băneşti datorate de băncile străine au constituit 7,5 mlrd. lei, iar în octombrie – 14,7 mlrd. lei. Iese că acestea nu s-au majorat, dar au scăzut cu 7,2 mlrd. lei. Dacă luăm în calcul cele scrise de reporter, iese că în luna octombrie mijloacele bănești datorate ar fi trebuit să fie de 43 mln. lei, ceea ce nu corespunde datelor oficiale.

Eroarea #2

„De remarcat că Moldova-Agroindbank și Victoriabank au micșorat sumele acordate băncilor din străinătate cu aproximativ 1,8 miliarde de lei.”

Datele BNM arată că în luna octombrie băncile străine datorau mijloace băneşti la Moldova-Agroindbank (MAIB) în sumă de 1,08 mlrd. lei, iar în noiembrie – 1,4 mlrd. lei. Datoria faţă de Victoriabank era de 1,4 mlrd. lei în octombrie şi de 2,7 mlrd. lei în noiembrie. Din câte observaţi, datoria mijloacelor bănești nu s-a micşorat, dar s-a majorat cu 360 mln. față de MAIB și cu 1,3 mlrd. față de Victoriabank, însumând 1,66 mlrd. lei.

Eroarea #3

„Evoluția cea mai impresionantă au avut-o Banca de Economii, Banca Socială și Unibank care au oferit băncilor din străinătate 9,16 miliarde de lei.

Cele mai multe mijloace le-a oferit Banca de Economii, aproape 4 miliarde de lei și Unibank, aproximativ 3,5 miliarde de lei. Banca Socială a acordat 1,7 miliarde de lei în luna noiembrie 2014 băncilor din străinătate.”

Potrivit informației privind activitatea economico-financiară a băncilor din R. Moldova, în luna octombrie datoria faţă de Banca de Economii era puțin peste 4 mlrd. lei, Unibank – 3,5 mlrd. lei și Banca Socială – cca 1,8 mlrd. Deci, aceste cifre sunt înregistrate în luna octombrie și nu noiembrie după cum se menționează în știre.

În noiembrie datoria băncilor străine față de BEM era de 75 mln., Unibank – 43,5 mln. și Banca Socială – 92,5 mln. lei. Așadar, este vorba de 211 mln. lei și nu de peste 9 mlrd., iar cea mai impresionantă evoluție în noiembrie au avut-o Victoriabank cu 2,7 mlrd. lei și MAIB cu 1,4 mlrd. lei.

Eroarea #4

Autorul informează chiar din titlul știrei că cifrele se referă la creditele acordate de băncile noastre celor străine. Pe parcurs el nu se referă și la celelalte componente ale mijloacelor băneşti datorate de băncile străine, ce reprezintă nu doar creditele acordate băncilor din alte ţări, dar şi mijloacele băneşti înregistrate în conturile „Nostro” în băncile străine, mijloace băneşti plasate overnight, plasările-garanţii în băncile străine şi mijloacele plasate la termen în aceste bănci.

Astfel, se înțelege că cifrele prezentate se referă strict la creditele acordate băncilor de peste hotare, pe când, datele includ și celelalte instrumente monetare enumerate mai sus. Respectiv, suma creditelor acordate băncilor străine este una mai mică, iar faptul că Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială au acordat peste nouă miliarde de lei băncilor străine este greşit.

Din păcate, în rapoartele privind activitatea economico-financiară a băncilor de la noi nu sunt publicate aparte datele pentru fiecare instrument monetar despre care am vorbit, ceea ce nu ne permite să vedem separat suma creditelor acordate băncilor de peste hotare. Acestea sunt cuprinse în rubrica Mijloace băneşti datorate de băncile străine (suma de bază).

Această situație mi-a amintit de un caz din perioada anilor de studenție. Profesorul ne adresase o întrebare. Nu-mi amintesc exact despre ce era vorba, dar țin minte că în timp ce răspundeam, el m-a întrebat de unde am luat acele date/cifre despre care vorbeam. I-am răspuns că din presă, dintr-un ziar sau revistă economică. A zâmbit și mi-a zis să nu dau crezare la ceea ce scrie presa, mai ales când este vorba despre economie. M-a sfătuit să verific de fiecare dată autencitatea informației, utilizând sursele oficiale.

Avem jurnaliști economici care știu să-și facă foarte bine meseria. Fiecare dintre noi comite greșeli și așa învățăm să fim din ce în ce mai buni în această meserie și nu doar.

Sper ca autorul știrii despre care am scris să citească acest articol și să corecteze erorile.

Conturile „Nostro”, reprezintă contul corespondent al băncii A deschis la banca B. Deținerea conturilor Nostro oferă unei bănci să-și fructifice propriile resurse valutare și cele ale clienților săi.

Mijloace băneşti plasate overnight – instrument al pieței monetare, care reprezintă depozitul pe termen scurt (o zi) plasat cu rata dobânzii coordonată.

autor: Grigore Vieru



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.