După o apreciere continuă a Leului moldovenesc față de USD și Euro pe parcursul a doi ani, începând cu luna septembrie urmărim o depreciere lentă a monedei naționale. Astfel, dacă analizăm coșul valutar EURO+USD, leul moldovenesc s-a apreciat față de ambele valute pe parcursul a doi ani cu 18,1% de la 21,24 puncte în mai 2016 la 17,98 puncte în august 2018. Pe fiecare valută separat leul moldovenesc s-a apreciat față de USD cu 19,6% de la 19,86 Lei/USD în martie 2016 la 16,61 USD/lei august 2018. Față de Euro leul sa apreciat cu 17,3% de la 22,47 Lei/Euro la 19,16 Lei/Euro, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslva Ioniță.
Însă din luna august urmărim o depreciere continuă a leului față de ambele valute. Astfel, în luna decembrie comparativ cu luna august Leul moldovenesc sa depreciat cu 3,7% față de Dolarul american de la 16,62 Lei/USD la 17,23 Lei/USD. Iar față de Euro deprecierea a fost de 2,4% de la 19,16 Lei/Euro la 19,61 Lei/Euro.
Această depreciere are loc din cauza creșterii cererii de valută din partea agenților economici în condițiile unei oferte constante din partea populației. Astfel, în valoare anuală oferta de valută din partea populației rămâne stabilă la nivel de 2 miliarde USD anual. În schimb cererea crește constant. Dacă acum un an cerea de valută era la nivel de 1,7 miliarde USD anual, acum ea se apropie de 2 miliarde USD anual, iar în ultimele luni ale anului cererea este mai mare decât oferta, cea ce a impus BNM să întreprindă mici intervenții pe piața valutară.
Creșterea cererii de valută din partea agenților economici se explică în primul rând ca urmare creșterii de importurilor de bunuri, provocate de creșterea cererii generată de creditele de consum din partea populației. Astfel, anul acesta avem o creștere puternică a creditelor de consum din partea populației. doar în sectorul bancar creditarea populației în 2018 a crescut cu peste 2,3 miliarde lei dintre care mai mult de jumătate sunt credite de consum. Aici se adaugă și alte 2 miliarde lei credite de consum din sectorul nebancar. Astfel peste 3 miliarde lei credite din sistemul financiar au mers la consumul preponderent al mărfurilor de import, cea ce a însemnat venirea banilor pe piața valutară.
Putem spune că populația prin creșterea consumului din acest an a rezolvat două probleme fundamentale ale sistemului nostru economic.
Pe de o parte a contractat credite și au redus din excesul de lichidități din sistemul nostru bancar, iar pe de altă parte acești bani au intrat pe piața valutară și au redus din presiunea de apreciere a leului moldovenesc.
Pentru lunile următoare, după cum am spus și anterior leul va avea o cotație stabilă față de USD și Euro cu o ușoară depreciere. BNM are tot instrumentarul de intervenție pe piața valutară, rezervele valutare depășesc 3 miliarde USD, însă aceste intervenții trebuie făcute foarte prudent pentru a evita fluctuații bruște.
Sursa: IDIS „Viitorul”