Guvernul a aprobat Regulamentul de implementare a Programului de stat ”Prima casă”

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința din 22 februarie 2018, cadrul normativ secundar care asigură punerea în aplicare a Programului de stat ”Prima Casă”. Documentul definește noțiunile de bază și stabilește regulile de acordare a creditelor pentru locuințe garantate de stat prin intermediul acestui Program.

În special, Regulamentul descrie criteriile de eligibilitate pentru beneficiari, pentru locuințele care pot fi procurate și pentru băncile comerciale din Republica Moldova care intenționează să acorde credite ipotecare prin intermediul programului. La fel, este descrisă detaliat procedura de acordare a creditelor și modalitatea de monitorizare și raportare a garanției de stat.Aprobarea Regulamentului privind implementarea Programului de stat ”Prima Casă” va fi succedată de anumite proceduri tehnice, precum semnarea contractelor trilaterale de colaborare cu băncile și câteva contracte-tip. Ministerul Finanțelor își propune să realizeze aceste acțiuni într-un termen cât mai restrâns. Perioada din care cetățenii pot depune cererile de creditare, cât și băncile participante la program vor fi anunțate ulterior.

Data începerii recepționării cererilor din partea solicitanților de credite pentru locuințe va fi anunțat ulterior.

Reamintim că acest program a fost elaborat în scopul de a ajuta persoanele tinere să-și poată procura prima locuință, fiind propuse condiții mai avantajoase de creditare. Statul și-a asumat angajamentul de a garanta 50% din soldul creditului acordat. Implementarea programului va fi realizată prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Programul de stat ”Prima casă” va fi aplicabil pe întreg teritoriul Republicii Moldova și poartă un caracter social, reprezentat de intervenția statului în procesul de garantare a creditelor ipotecare. Plafonul anual al garanțiilor de stat, cât și suma mijloacelor financiare destinate executării garanțiilor de stat emise vor fi stabilite anual. În Bugetul de stat pentru 2018 este prevăzut un fond de garantare în valoare de 50 mil. lei pentru creditele ipotecare acordate prin intermediul acestui program.

Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.