Guvernul Ucrainei doreşte să protejeze drepturile acționarilor minoritari

Cabinetul de miniștri al Ucrainei a propus parlamentului să aprobe un proiectul de Lege cu privire la guvernarea corporativă în cadrul societăților pe acțiuni, relatează Forbes Ucraina.

Conform proiectului, acționarul majoritari al societății pe acțiuni care dețin mai mult de 75% din acțiunile emise este obligat să propună tuturor acționarilor societății cumpărarea acțiunilor deținute de ei.

Totodată, în cadrul Adunării generale a acționarilor, acționarul majoritar care deține mai mult de 95% din acțiunile emise poate să impună acționarii minoritari să-şi vândă acțiunile.

Aceste modificări se datorează faptului că în Ucraina cca 90% din toate plângerile legate de domeniul valorilor mobiliare parvenite către guvern sunt legate de faptul că, acționarii minoritari (0,0001 – 0,01%) care au obținut acțiunile în urma privatizărilor din anii `90 nu pot participa la conducerea societăților pe acțiuni, au cheltuieli la păstrarea acestor acțiuni la depozitar și nu pot înstrăina acțiunile la un preț echitabil.

Proiectul dat îmbunătățește și mecanismul de stabilirea prețului de piață a valorilor mobiliare pentru că acționarii minoritari să poată înstrăina acțiunile la un preț echitabil.Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.