IDIS Viitorul: Moldova, măcinată de sărăcie și migrație

Republica Moldova continuă să rămână cea mai săracă țară din Europa cu o creștere economică modestă, care generează locuri de muncă insuficiente. În rezultat, populația pleacă peste hotare în căutarea unui loc de muncă bine plătit. Este opinia exprimată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” de către directrul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga.Deși rata sărăciei s-a redus din anul 2000, când constituia 68%, pe fundalul creșterii consumului populației stimulat de remitențe, totuși ce mai mare parte a moldovenilor se coonfruntă cu sărăcia. ”În Republica Moldova, rata redusă de ocupare a forței de muncă este observată în rândul întregii populații. Ba mai mult, tendințele combinate ale fertilității reduse și emigrării sporite vor genera o scădere prognozată a populației Republicii Moldova, iar ponderea vârstnicilor va cunoaște un avans considerabil”, a explicat Chivriga.

Creșterea economiei Republicii Moldova, din ultimii ani, a fost determinată de sectoarele cu productivitate sporită, dar nu a adus beneficii populației, care este angajată preponderent în sectorul agricol cu productivitate redusă. În pofida unui nivel educațional relativ înalt, gradul de competențe al forței de muncă existente tinde să fie inadecvat pentru a satisface cererea pieței muncii moderne. Țara nu dispune de un sistem bun de actualizare a competențelor și de recalificare pentru a ajuta forța de muncă să rămână în țară.

Potrivit lui Chivriga, autoritățile trebuie să ia măsuri urgente pentru stimularea rămânerii în țară a moldovenilor. În primul rând, autoritățile trebuie să reconfigureze finanțarea sistemului de sănătate pentru a furniza medicamente de bună calitate, la prețuri accesibile și să asigure toată populația cu acces la apă și canalizare. ”Lacunele în bunăstare și accesul la servicii în zonele urbane și rurale necesită un angajament mai activ din partea Guvernului pentru a îmbunătăți prestarea și calitatea serviciilor în zonele izolate. În caz contrar, aceste bariere prezintă riscuri de aprofundare a inegalităților și de subminare a mobilității economice și armonizării în întreaga țară”.

În concluzie, directrul de programe a spus că este necsar de a promova o piață internă a muncii mai sigură pentru a genera progrese viitoare în raport cu reducerea sărăciei și prosperitatea populației. Aceasta presupune crearea mai multor locuri de muncă de o calitate mai bună și îmbunătățirea accesului la educație, sănătate și servicii pentru a permite persoanelor fizice să dispună de acces la locurile de muncă respective. De asemenea este esențial crearea unui mediu, în care sunt posibile reformele necesare și crearea de locuri de muncă favorizate de sectorul privat.

Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.