Legea privind activitatea băncilor a fost votată în prima lectură în Parlament

Parlamentul a votat  în prima lectură, un proiect pentru modernizarea standardelor de reglementare și supraveghere în sistemul bancar – Legea privind activitatea băncilor.

Documentul își propune crearea unui cadru legislativ coerent și consolidat care să permită  gestionarea și supravegherea eficientă a băncilor din Republica Moldova. Proiectul prevede crearea unui cadru  robust de guvernanță corporativă în bănci și introducerea unui șir de cerințe noi pentru evaluarea și cuantificarea riscurilor de către acestea. Totodată, acesta va  dezvolta  unele instrumente de supraveghere necesare pentru prevenirea și minimizarea unor eventuale deficiențe din activitatea băncilor la etape incipiente. În plus, va genera armonizarea legislației bancare naționale cu standardele și principiile internaționale etc.

„Un sistem bancar mai bine gestionat și mai bine supravegheat, oferă în ultimă instanță și o mai mare siguranță deponenților și consumatorilor. Acest proiect de lege este rodul muncii de doi ani a echipei BNM și a experților europeni din cadrul unui proiect de asistență tehnică, având ca scop perfecționarea legislației bancare naționale conform celor mai bune practici internaționale privind activitatea de licențiere, reglementare și supraveghere a băncilor ”, spune viceguvernatorul BNM Cristina Harea, care a prezentat astăzi proiectul în Legislativ.

Proiectul legii stabilește trecerea la principiile BASEL III prin armonizarea cu legislația Uniunii Europene, și a fost elaborat cu finanțarea UE,  în cadrul proiectului Twinning.Sursa: Banca Națională a MoldoveiJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.