O nouă rată de bază stabilită de BNM – 14,5%

Decizia de majorare a ratei de bază a fost luată la 28 mai 2015 de către Consiliul de administrație al Băncii Naționale a Moldovei prin vot anonim, anunță un comunicat al instituției.

Ultima dată rata de bază a fost majorată la ședința extraordinară a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a Moldovei din 17 februarie 2015. Atunci rata de bază a fost majorată cu 5 p.p. – de la 8.5% la 13.5%.

De asemenea a fost majorată rata de dobândă la creditele overnight de la 16.5% până la 17.5%, iar rata la depozitele overnight s-a majorat de la 10.5% la 11.5%.

Normele rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei și în valută neconvertibilă se majorează cu 2.0 puncte procentuale până la 22% pentru perioada 08 iulie 2015 – 07 august 2015. Decizia este argumentată de BNM prin „scopul sterilizării surplusului de lichiditate format pe parcursul ultimelor luni și ameliorării mecanismului de transmisie a deciziilor de politică monetară”. În același timp, norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menține la nivelul actual de 14.0 la sută din baza de calcul.

Sursa: bancamea.md / bnm.mdJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.