Perspectiva teoretică ratată a pieţei de capital din Republica Moldova

În continuare la articolul „Procesul de reformare a pieţei de capital din Republica Moldova – scopul şi obiectivele„, la sfârşitul căruia am prezentat care este necesitatea reformării pieţii de capital şi starea generală a pieţei bursiere din Republica Moldova, am încercat să fac o analiză comparativă a evoluției tranzacțiilor Bursei de Valori a Moldovei (BVM) şi a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru a înţelege mai bine necesitatea reformării pieţei de capital.

Am folosit ca reper bursa românească fiindcă această piaţa a început activitatea în aceeași perioadă ca şi BVM (anul 1995), a avut o etapă de dezvoltare asemănătoare cu bursa din Republica Moldova până la o perioadă (mai jos vom vedea), este la moment o istorie de succes și cel mai important, a trecut etapa de reformare la standardele UE în anul 2004, care a adus rezultate pozitive la capitolul implementare, dezvoltare şi internaționalizare.

Pentru a determina teoretic ce perspectivă posibilă ar fi putut avea BVM dacă şi în Republica Moldova ar fi avut loc implementarea reformelor în aceeași perioadă ca şi-n România, am elaborat un indicator „BVM perspectivă”  care este calculat ca produsul dintre volumul tranzacţiilor bursiere BVB şi raportul dintre numărul de populație din Republica Moldova (3.6 mln)  la cel din România (20,1 mln).

O istorie comună

Dacă atragem atenţie la graficul de mai jos, putem observa, datorită indicatorului „BVM perspectivă” sau BVM* cum este indicat în grafic, că BVM s-a comportat mai bine în comparaţie cu BVB, iar în anul 2011 indicatorii BVM şi BVM* se intersectează din cauză că BVB îşi dublează valoarea tranzacţiilor de la 41.440 mii euro la 85.735 mii euro pe când BVM îşi continuă trendul în scădere.

 O istorie de succes

În graficul de mai jos putem vedea întreaga evoluție a acestor două burse. BVB înregistrează creşteri spectaculoase, mai ales după anul 2004 când au fost implementate reformele pieţei, iar BVM îşi continuă același trend nespectaculos care poate fi numit de stagnare, cu mici excepții.

Pot constata în urma acestei analize că, dacă reformele ar fi fost implementate în Republica Moldova până în anul 2004, conform indicatorului „BVM perspectivă”, valoarea tranzacţiilor în anul 2014 la BVM ar fi depăşit teoretic valoarea de 500 mln euro, în loc de valoarea actuală de 35,8 mln euro. Doresc să atrag atenția că la BVB s-au luat în considerare doar tranzacțiile cu acțiuni, analiza valorii tranzacțiilor altor instrumente financiare nu ar avea rost din simplu motiv că la BVM se tranzacţionează doar acţiuni.

Sunt speranțe că peste 10 ani bursa autohtonă să ajungă la nivel practic la valoarea tranzacțiilor de 500 mln euro.

Autor: Dionisie Comerzan



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.