Sveatoslav Mihalache: Ce ar trebui să întreprindă Banca Națională cu rata de bază în următoarele luni?

Consider că Banca Națională va fi nevoită să micșoreze rata de bază, posibil rata rezervelor obligatorii și să întreprindă intervențiile valutare directe echilibrate (cumpărarea dolarului de pe piața valutară).

Cu cât să micșoreze rata de bază?
Pe moment pot să admit o cifră estimativă de 5-6%, până la sfârșitul anului. Principalele cauze ale scăderii inflației în R. Moldova sunt factorii externi.

Pe moment pot să admit o cifră estimativă de 5-6%, până la sfârșitul anului. Principalele cauze ale scăderii inflației în R. Moldova sunt factorii externi.

1. Piaţa petrolului

Cotațiile la petrol continuă să fie cele mai mici din ultimii 15 ani. În luna decembrie am identificat un coridor de tranzacționare pentru prima jumătate de an, atunci vorbeam despre pragul de jos situat la cota de 27$/b și cel de sus la cota de 47$/b. (http://trm.md/…/accente-economice-emisiune-din-21-decembri…/ ).

Schimbări pe piața petrolieră s-au produs, dar ele fiind nesemnificative. OPEC a luat decizia să micșoreze volumul de extracție, dar a apărut un nou mare jucător pe piață, Iranul, care puțin probabil se va conforma deciziei OPEC-ului. Să nu uităm de firmele americane de extracție a petrolului de șist, care continuă să deschidă noi sonde de extracție. China, marele consumator de petrol, continuă să se confrunte cu scăderea cererii față de produsele sale.

Rezerva Federală a SUA a început ciclul de înăsprire a politicii monetare, fiecare majorare a ratei de refinanțare va exercita presiuni asupra cotațiilor la “aurul negru”.

Analiza tehnică a petrolului pentru trimestrul 2 anului 2016

Nivelurile de rezistență (barierele de creștere)
1. Nivel de rezistență 42.70 $/b
2. Nivel de rezistență 43.85 $/b – 50% Fibonacci (59,10-28,58)
3. Nivel de rezistență 45.30 $/b
4. Nivel de rezistență 46.85 $/b

Nivelurile de suport (barierele de scădere)
1. Nivel de suport 40.40 $/b
2. Nivel de suport 38.20 $/b
3. Nivel de suport 35.50 $/b
4. Nivel de suport 32.25 $/b
Cotațiile scăzute ale petrolului au influențat asupra prețului gazului livrat de către Gazprom și deciziile ANRE-ului de a micșora tarifele la energia electrică tot vor avea efecte de scădere a așteptărilor inflaționiste.

2. Deflația se plimbă prin Europa.

Banca Centrală Europeană, la ultima ședință, a redus dobânda și mai mult și va injecta și mai multă lichiditate în piață pentru ca economia bolnavă să-și revină.

Principiul de bază a politicii monetare, după care trebuie să se conducă BNM, ar fi vigilența rațională.

Existent, riscul materializării discursurilor politicienilor de a folosi profitul BNM pentru a “cârpi“ găurile din bugetul de stat poate destabiliza situația macroeconomică șubredă. Majorarea valorii mărfurilor importate va avea efecte pozitive de scurtă durată pentru bugetul de stat, dar va afecta atât agenții economici, cât și factorul inflaționist. Politica monetară viitoare a BNM va depinde direct de politica bugetară a statului.

Efectele pozitive a micșorării ratei de bază din partea Băncii Naționale:
a) Dobânzile aferente valorilor mobiliare de stat vor scădea, respectiv costurile de deservire a datoriei publice interne vor fi mai acceptabile pentru Ministerul Finantelor;
b) Băncile comerciale vor micșora valoarea portofoliului deținut în valori mobiliare de stat (la moment peste 5,5 mlrd lei) obținând profituri ”parazitare”;
c) Băncile Comerciale vor micșora rata dobânzii la credite, ceea ce parțial va îmbunătăți situația agenților economici, respectiv posibilitatea micșorării valorii portofoliului creditelor problematice.

Autor: Sveatoslav Mihalache, doctor în economie, director al Alpha Invest



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.