Sezonul estival este în toi şi mulţi dintre noi planifică să meargă la odihnă peste hotare. În acest moment apare marea dilemă: câţi bani trebuie să avem cu noi, dar, cel mai important, sub ce formă – bani cash sau pe cardul bancar?
În acest articol vom vorbi despre avantajele cardului bancar şi despre ce trebuie să ştiţi ca să faceţi cumpărături avantajoase în străinătate.
În zilele noastre, planificând călătoria, nu mai e neapărat nevoie să apelaţi agenţiile turistice. Puteţi cumpăra biletele de călătorie sau rezerva camere de hotel on-line, alegând direct de la calculator varianta care vi se potrivește și achitând cu cardul bancar. În acest caz experţii recomandă ca valuta cardului să coincidă cu valuta achitării pentru a evita convertirea acesteia, de aceea este bine să aveţi cel puțin un card în valută.
Atunci când plecați peste hotarele țării vă e mai convenabil să păstrați sumele mari de bani pe cardul bancar. Astfel veți fi scutit de obligațiunea de a le declara la frontieră și vor fi în mai mare siguranță.
În țările dezvoltate plățile cu cardul demult au devenit o normalitate. Această formă de achitare este foarte răspândită și majoritatea punctelor comerciale sunt dotate cu POS terminale. De aceea cardul Dvs. va fi acceptat aproape pretutindeni. El este un instrument de plată foarte comod, iar datorită internet-banking-ului veți putea urmări unde și câţi bani aţi cheltuit. Iar dacă sunteți abonat la serviciul SMS-informare și veți avea roaming-ul activat, atunci la fiecare achitare veți primi instantaneu un SMS cu informație despre câţi bani au fost scoşi din cont şi câţi bani au mai rămas.
În dependenţă de destinaţia turistică vom alege şi cardul potrivit. De exemplu, în ţările unde achitarea are loc în euro, e mai bine să avem un card în euro, în Statele Unite – un card în dolari. Astfel evităm convertirea, şi la achitarea cu cardul din cont se vor retrage exact atâția bani cât se cer spre achitare.
În cazul în care trebuie să achitaţi cumpărătura într-o anumită valută, iar cardul este în altă valută, atunci va avea loc convertirea.
De obicei sistemele de plăţi stabilesc un curs de schimb valutar convenabil, astfel deseori chiar şi cu convertire e mai convenabil să achitaţi cu cardul, decât să cumpăraţi dolari sau euro în Moldova şi să-i schimbaţi în valuta locală.
Un alt sfat util: atunci când vă aflaţi într-o ţară unde achitările au loc într-o altă valută (diferită de EURO şi USD) şi deţineţi un card al unei bănci moldoveneşti, este mai convenabil să achitaţi cu un card în dolari. Asta deoarece practic toate băncile moldoveneşti folosesc drept monedă de decontare dolarul. În acest caz, suma spre achitare se converteşte numai o singură dată, din dolari în moneda locală.
Dacă deţineţi un card în lei. Atunci suma ce trebuie achitată se va converti în valuta de decontare (dolari). Apoi din ea în lei.
Dacă aveţi un card în euro. Atunci suma ce trebuie achitată se va converti în valuta de decontare (dolari). Apoi în lei, şi mai apoi din lei în euro. Deci suma cumpărăturii va fi convertită de 4 ori, ceea ce poate însemna unele pierderi legate de cursul de schimb.
Grafic. Opţiuni de convertire
Convertirea din valuta locală în valuta de decontare se efectuează la cursul de schimb valutar al sistemelor de plăţi pe care îl puteţi găsi pe site-le acestora.
MasterCard https://www.mastercard.com/global/currencyconversion/index.html
VISA http://usa.visa.com/personal/card-benefits/travel/exchange-rate-calculator.jsp
Convertirea din valuta de decontare în valuta cardului are loc la cursul de schimb valutar al băncii emitente, acest curs îl găsiţi pe site-ul băncii respective. Site-le băncilor moldoveneşti http://bnm.md/ro/content/bancile-licentiate-din-republica-moldova
Alimentarea conturilor de card
Mulţi până în prezent consideră că pentru alimentarea cardului trebuie neapărat să se deplaseze la bancă. Astăzi, însă, sunt o mulţime de variante alternative mult mai comode.
În primul rând, puteţi alimenta cardul prin serviciul internet-banking, acesta presupune transferarea mijloacelor de pe un cont pe altul. Ceea ce este foarte comod dat fiind faptul că nu sunteţi legat de un loc anume.
În al doilea rând, cardului poate fi alimentat prin intermediul terminalului cash-in (acestea pot fi atât terminalele băncii, cât şi terminalele altor operatori, de exemplu Qiwi). Apropo, în Moldova există deja terminale, care acceptă euro, dolari şi lei, după care îi convertesc în valuta corespunzătoare şi alimentează contul. Cursul de schimb valutar în astfel de terminale, de obicei este mai convenabil decât la ghişeele băncii.
În al treilea rând, puteţi alimenta cardul primind pe el transferuri băneşti internaţionale cum sunt: Western Union, Contact, Anelik, Ria, Золотая корона, Money Gram, Unistream, Leader.
Alte sfaturi utile
- Aflându-vă în străinătate experţii nu recomandă retragerea banilor din bancomate, dat fiind faptul că impun costuri suplimentare de extragere (comision, curs de schimb). Cel mai bine să achitaţi cu cardul.
- Călătorind în străinătate vă puteţi bucura de anumite privilegii şi reduceri care le oferă unele carduri bancare (spre exemplu, MasterCard Gold şi Visa Gold).
- Înainte de a merge în călătorie vă recomandăm să înregistraţi în telefonul mobil numărul la care puteţi apela în caz de pierdere a cardului sau pentru alte întrebări urgente care pot apărea.
Vă dorim odihnă plăcută!