BNM a micșorat rata de bază

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în cadrul ședinței din 28 august 2017, a adoptat prin vot unanim următoarea hotărâre:

1. Se diminuează rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 0.5 puncte procentuale, de la 8.0% până la 7.5% anual.2. Se diminuează ratele de dobândă:
– la creditele overnight cu 0.5 puncte procentuale, de la 11.0% până la 10.5% anual;
– la depozitele overnight cu 0.5 puncte procentuale, de la 5.0% până la 4.5% anual.

3. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0% din baza de calcul.

4. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

Decizia a fost luată în baza celor mai recente analize și evaluări macroeconomice, precum și a estimării riscurilor de evoluție a inflației pe termen scurt și mediu. Astfel, se atestă atenuarea presiunilor inflaționiste pe termen mediu, cauzată de temperarea activității economice și aprecierea în termeni reali a monedei naționale.

Decizia adoptată de Comitetul executiv al BNM urmărește crearea condițiilor monetare capabile să readucă și să mențină inflația în intervalul de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5.0% pe termen mediu.

În același context, BNM va continua să gestioneze surplusul de lichiditate prin operațiuni de sterilizare.Sursa: BNM

In this article


Join the Conversation

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.